EU-voorzitter biedt journalist korting

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, heeft samen met een horecaorganisatie bij de Europese Unie geaccrediteerde journalisten een kortingskaart toegestuurd ter waarde van 355 euro (782,32 gulden). De op naam gestelde kortingskaart is een jaar geldig in dure Belgische hotels en restaurants.

Het horecabedrijf, Magellan, hoopt door de actie onder de journalisten nieuwe klanten te werven. Over een jaar wordt de journalisten verzocht het voor een jaar gratis door minister Michel ter beschikking gestelde Magellan-lidmaatschap voort te zetten.

Bezitters van de Magellan-kaart krijgen korting in ruim honderd exclusieve hotels en restaurants in België en in Parijs. Een kaarthouder die met ten minste een andere persoon in een bij Magellan aangesloten restaurant eet, krijgt één maaltijd gratis. De hotels geven speciale korting. Ook kunnen de kaarthouders goedkoper terecht in Belgische casino's.

De Waalse liberale minister en vice-premier Michel heeft de Brusselse correspondenten ongevraagd een jaar lid gemaakt van Magellan. Hij heeft dit gedaan samen met de eveneens liberale minister-president van het Brusselse gewest François-Xavier de Donnea. In een gezamenlijke brief schrijven zij er met hun initiatief voor te willen zorgen dat de correspondenten bij de EU ,,hun werk in optimale en aangename omstandigheden kunnen uitvoeren''.

De journaliste Shada Islam, vice-voorzitter van de Vereniging van de Internationale Pers (API) in Brussel, vindt de Belgische zorg over de culinaire omstandigheden waaronder Europese journalisten werken overbodig.

,,Het is belangrijker dat België maatregelen neemt in verband met de sociale zekerheid en de algemene werkomstandigheden van journalisten die in Brussel werken'', zegt zij.

De API heeft over die werkomstandigheden een conflict met de Belgische regering, de huidige voorzitter van de EU. Het betreft de Belgische eis dat EU-correspondenten na vijf jaar op de Belgische sociale verzekering overstappen, hetgeen voor velen neerkomt op een aanzienlijke verhoging van hun pensioenkosten.

    • Ben van der Velden