DSM profiteert van slinkende overnamekans

Beleggers lieten vanochtend nogmaals weten weinig fiducie te hebben in eventuele avonturen van DSM in Frankrijk. Het chemieconcern heeft eerder bevestigd interesse te hebben voor de Franse producent van fijnchemicaliën Rhodia, een onderneming waar het Duitse BASF eveneens naar zou lonken. DSM informeerde bij farmaciebedrijf Aventis, dat voor 25 procent eigenaar is van Rhodia, of het zijn belang wil verkopen. Maar dit contact is verkennend van aard geweest en biedt geen uitzicht op verdere onderhandelingen.

Juist de groeiende twijfel over de slagingskans van DSM's avances zette de koers van het chemiebedrijf fors hoger. De markt is bang voor een verwatering van DSM's aandelenkapitaal. Een miljardenbod op de Franse branchegenoot zal waarschijnlijk voor een deel met nieuwe aandelen moeten worden betaald. Tegen het middaguur noteerde het aandeel 2,5 procent hoger op 35,90 euro.

De meeste fondsen van het Damrak stonden vanochtend op verlies. De AEX-index moest 0,8 procent prijsgeven op 452 punten. De Midkap-index met 25 middelgrote ondernemingen daalde iets sneller en verloor 1,1 procent op 408 punten.

De Midkap-index werd onder meer naar beneden getrokken door Landis. Het automatiseringsbedrijf, tevens slecht presterende aandeel van de Midkap-index sinds begin dit jaar, is in het derde kwartaal in de rode cijfers gedoken. Het bedrijf voorziet voor het gehele jaar een winstdaling. Volgens het bedrijf vertragen grote klanten als KPN hun opdrachten aan het softwarebedrijf. De koers van Landis ging met meer dan 4 procent naar beneden tot 2,22 euro.

Wegener kwam gisteren na sluiting van de beurs eveneens met een winstwaarschuwing. De uitgever verwacht dit jaar een winstval van 35 procent. De toch al slappe advertentiemarkt heeft een extra klap gekregen na de aanslagen in de Verenigde Staten. Het aandeel verloor 5 procent op 7,82 euro.

Uitzendbedrijf Randstad had last van een winswaarschuwing bij de Belgen. De Belgische branchegenoot Creyf's, die eerder Content inlijfde, verwacht dit jaar aanmerkelijk minder groei van het resultaat. De koers van Randstad zakte met 1 procent naar 13,47 euro.

Akzo Nobel en staal- en aluminiumproducent Corus hadden last van negatieve beleggingsadviezen. Akzo kreeg een neerwaartse bijstelling om de oren van zakenbank Schroders Salomon Smith Barney. Het aandeel verloor 1,5 procent. Corus kreeg een `downgrade'van JP Morgan en verloor 2,25 procent.

Biotechbedrijf Pharming was met een verlies van 11 procent de grootste daler op de beurs. Het bedrijf stelt de presentatie van zijn resultaten over het derde kwartaal uit. Directe aanleiding vormt de onzekerheid over het voortbestaan van de onderneming die in surseance van betaling verkeert. Een Belgische rechtbank staat het Amerikaanse Genzyme toe om Pharmings activiteiten in België over te nemen. De onderneming vindt het bod te laag en prefereert een overname van een laboratorium in Geel door het Amerikaanse Transkaryotic Therapies.

Andere beurzen in Europa lieten vanochtend een gemengd beeld zien. Frankfurt stond eveneens op een licht verlies, mede door het lagere slot van de Dow Jones-index in New York. De belangrijkste beursgraadmeters van Londen en Parijs stonden rond het middaguur op een fractionele winst.