De `lijken' van Herfkens

,,Slijmerd'' zei gisteren minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) tegen Kamerlid Koenders (PvdA), toen deze tijdens de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken de loftrompet stak over de ambtenaren van Buitenlandse zaken die ,,hard en enthousiast willen werken aan modern internationaal beleid''.

De opmerking zou overigens niet zijn opgevallen als Koenders zelf niet de opmerking van zijn PvdA-partijgenoot in de microfoon had herhaald: ,,De minister zei slijmerd en dat vind ik niet erg netjes''.

Het was trouwens al Herfkens' tweede grapje buiten de orde tijdens dit debat. Eerder had zij, toen Verhagen (CDA) laakte dat Nederland na de aanslagen in de VS even had geaarzeld met het aanroepen van artikel vijf van het Navo-verdrag, het grapje gemaakt dat het CDA dat zeker al vóór 11 september had gewild, en was daarover door Kamervoorzitter Weisglas tot de orde geroepen.

`Slijmerd' laat zich overigens in de Handelingen nalezen, omdat de Kamer net voor de zomer middels een reglementswijziging besloten heeft ongerechtigheden in het debat zoals vloeken en beledigingen - in Kamerjargon bekend staand als `lijken' - in het stenografisch verslag te laten staan. Tot voor kort werden die door de Kamervoorzitter gecensureerd en in een klein kistje bewaard.