Consumenten in VS somber over economie

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in oktober gezakt naar het laagste niveau in zeven jaar. De daling van het vertrouwen is vooral het gevolg van de slechtere perspectieven op de arbeidsmarkt.

Dit blijkt uit gegevens die de Conference Board, een instituut dat in de Verenigde Staten de meting van het consumentenvertrouwen verzorgt, gisteren heeft gepubliceerd. De index van het consumentenvertrouwen zakte in oktober flink, van 97 punten tot 85,5 punten. Een waarde onder de 100 houdt in dat van de 5.000 ondervraagde huishoudens er meer negatief zijn dan positief over de economie. Ook de aanslagen in New York en Washington, en de angst voor bioterrorisme hebben het vertrouwen ondermijnd.

Over het algemeen bestaat er een verband tussen het vertrouwen van consumenten en hun bestedingen. De consumptieve bestedingen, die dit jaar tot dusverre redelijk op peil bleven, maken twee derde uit van de totale vraag in de Amerikaanse economie. Het wegvallen van de groei van de uitgaven van consumenten vertaalt zich zo in een neerwaartse druk op de economische groei.

Op Wall Street, waar op een veel minder grote daling van het vertrouwen was gerekend, reageerden de aandelenkoersen negatief op het nieuws. De Dow Jonesindex zakte met 1,6 procent, de Nasdaq-index met 1,9 procent. De beurzen in Europa volgden New York vanmorgen naar beneden.