Brute moord begerig verfilmd door Sean Penn

The Pledge, de derde film van de nog steeds als acteur bekendere regisseur Sean Penn, is tweemaal niet wat hij lijkt. De film is gebaseerd op een al vaker verfilmd verhaal uit 1958 van de Zwitserse schrijver Friedrich Dürrenmatt Rudolf van den Berg verfilmde het in 1996 als In the Cold Light of Day. Hij begint als een doorsnee thriller, waarin een detective de verkrachting van en de moord op een klein meisje wil oplossen.

Gaandeweg blijkt dat Dürrenmatt het genre voor paal aan het zetten is. De wereld zit niet zo logisch in elkaar als het in de bioscoop of op de pagina soms wordt voorgespiegeld, is de boodschap van The Pledge. Dürrenmatt noemde zijn verhaal zelfs een requiem voor de detective. De moordenaar wordt wel gevonden maar niet gestraft en de agent gaat aan zijn obsessie ten onder.

Sean Penn heeft de thriller, die zich nu in Nevada afspeelt, spannend en broeierig verfilmd door de kijker allerlei zekerheden te ontnemen. De natuur van Nevada wordt door cameraman Chris Menges bijvoorbeeld afwisselend dreigend en lieflijk in beeld gebracht. Soms zijn de landschappen dat allebei tegelijk, en dan is het niet moeilijk meer om te denken dat het landschap misschien geen van beide is. Landschappen laten zich niet verklaren.

Jack Nicholson is op dreef als de detective van wie nooit helemaal zeker is of hij gek aan het worden is of dat de mensen om hem heen het al lang zijn.

Ook voor de bijrollen heeft Penn, waarschijnlijk omdat hij door velen als een van de beste acteurs van zijn generatie wordt beschouwd, veel goede acteurs van eerdere generaties weten te strikken, onder wie Vanessa Redgrave als een elegante oma en Harry Dean Stanton als uitgebluste eigenaar van een benzinestation.

The Pledge graaft niet zo diep als het op het tweede gezicht lijkt. De aanleiding voor het verhaal, de moord op een lief klein blond blank meisje in een rood jurkje, wordt door Penn eigenlijk niet serieus genomen. Waarom is zij blond? Waarom draagt ze een rood jurkje? Waarom is de detective juist door de moord op dit meisje zo van zijn stuk gebracht? Waarom worden in films zo vaak juist zulke meisjes verkracht en vermoord? Het zijn vragen die in The Pledge niet gesteld worden. Begerig wordt ingezoomd op een foto van een verminkt lijkje.

The Pledge. Regie: Sean Penn. Met: Jack Nicholson, Robin Wright Penn, Vanessa Redgrave, Benicio Del Toro, Sam Shepard, Harry Dean Stanton. In: 7 theaters.

    • Bianca Stigter