Bin Laden als verkiezingsstunt

Hoe maak je in een presidentiële verkiezingscampagne tegenwoordig de tegenkandidaat zwart? Door televisiespotjes uit te zenden waarin Osama bin Laden zijn steun voor die kandidaat uitspreekt.

Op de Nicaraguaanse televisie was de afgelopen week een reclame te zien waarin Bin Laden met een geweer over de schouder door het beeld loopt, terwijl een vertelstem zegt: ,,Als hij in Nicaragua zou stemmen, dan zou hij zeker voor Daniel Ortega stemmen.''

De reclameboodschappen zijn gemaakt door aanhangers van oud-vice-president en leider van de liberale partij Enrique Bolanos. Ortega, oud-president van het Midden-Amerikaanse land en leider van het sandistische Nationale Bevrijdingsfront, is zijn belangrijkste tegenstander. Zondag worden in Nicaragua presidentiële verkiezingen gehouden omdat de huidige president Arnoldo Aleman niet herkiesbaar is.

De aanslagen in New York en Washington van 11 september zijn, naast bestrijding van armoede en werkloosheid, een van de belangrijkste thema's van de verkiezingen geworden.

Ortega was tijdens zijn presidentschap tussen 1979 en 1990 een uitgesproken tegenstander van de Verenigde Staten en voerde een bloedige oorlog tegen door de VS gesteunde rebellen. Hij haastte zich na 11 september een brief te schrijven aan de Amerikaanse president Bush waarin hij zei ,,te zijn geschrokken'' door de aanslagen.

Bolanos laat in zijn verkiezingscampagne ook niet na te wijzen op de vriendschappen van Ortega met onder meer de Libische leider Gaddafi en de Cubaanse leider Castro. Ook deze twee leiders komen in de verkiezingsspotjes van Bolanos voor. ,,President Bush zei dat je of aan zijn kant, of aan de verkeerde kant staat, de waarheid is dat kandidaat Ortega aan de andere kant staat'', aldus een woordvoerder van Bolanos tegen de Amerikaanse krant Miami Herald.

,,Het is een teken van diepe wanhoop'' dat ze hiermee aankomen, meent een woordvoerder van Ortega. Hij ontkent dat Ortega banden heeft met terroristen of terroristische aanslagen steunt.

Ondanks de pogingen van Bolanos om Ortego zwart te maken, blijkt uit peilingen dat de ex-president zondag bijna evenveel stemmen zal trekken als zijn liberale opponent.