Auteur daagt Oprah uit, en verliest

`It was the best of times, it was the worst of times.' Deze beroemde zin van Charles Dickens ging deze maand op voor de Amerikaanse auteur Jonathan Franzen. Zijn roman The Corrections – ook in deze krant uitgeroepen tot het belangrijkste boek van deze herfst – haalde niet alleen de top van de bestsellerlijsten en de shortlist van de National Book Award, maar werd ook geselecteerd voor de boekenclub van televisiester Oprah Winfrey. De meeste auteurs zien de steun van Oprah, goed voor een vertienvoudiging van de oplage, als een buitenkans. Franzen haalde zijn neus ervoor op. ,,Ik wil geen logo van een grote corporatie op mijn boek'', zei Franzen half oktober tegen The Portland Oregonian, met een verwijzing naar het Oprah-zegeltje dat op ieder geselecteerd boek komt. Voor de nationale radio zei hij drie dagen later het te betreuren dat boeken voornamelijk gelezen worden door vrouwen, en dat iedere door Oprah uitverkoren auteur automatisch in de hoek van de vrouwenliteratuur terechtkomt – op het `koffiekransje'.

Amerikaanse commentatoren, zoals van het internet-tijdschrift MOBYlives, karakteriseerden Franzens opmerkingen niet alleen als commerciële zelfmoord, maar ook als seksistisch en `boers elitair'. Winfrey verklaarde dat ze niemand tegen zijn zin in de boekenclub wilde hebben, en zegde haar uitzending met Franzen af. De gelauwerde auteur kwam eerst bij monde van zijn uitgever met een half excuus (,,door onervarenheid heb ik mijzelf slecht uitgedrukt'') en zei vorige week in USA Today dat hij het jammer vond dat hij beledigende dingen had gezegd over ,,iemand die een held is, hoewel geen held van mij''. De toekomst zal leren hoeveel van de 500.000 bijgedrukte exemplaren van The Corrections onverkocht zullen blijven na Franzens verdrijving uit Oprahs paradijs.