Argentijns plan schulden op til

De Argentijnse regering komt waarschijnlijk vanavond (Europese tijd) met een plan om de buitenlandse schuld te herstructureren. Dat blijkt uit opmerkingen van de presidentiële woordvoerder Baylac gisteravond tegenover het persbureau Reuters. ,,De maatregelen die de regering vrijwel zeker morgen [woensdag] neemt, zijn ontworpen om de economie te reactiveren, de structurele problemen op te lossen en een nieuw sociaal beleid te presenteren'', aldus Baylac.

Op de internationale financiële markten is de onrust gegroeid over de mogelijkheid dat Argentinië in zodanige problemen komt dat het de betaling van rente en aflossingen op zijn schulden moet staken. De problemen worden veroorzaakt door de combinatie van een hoge schuld van ruim 130 miljard dollar (316 miljard gulden) en een in een zware recessie verkerende economie. Complicatie is dat Argentinië sinds tien jaar een vaste wisselkoers hanteert met de Amerikaanse dollar, waardoor het snel aan concurrentiekracht heeft verloren ten opzichte van handelspartners, zoals Brazilië, waarvan de munten de afgelopen jaren zijn gedevalueerd. Internationale steun van tientallen miljarden dollars heeft dit jaar weinig geholpen.

President De la Rua bezwoer gisteren dat er geen betalingsstop op rente en aflossingen komt en dat de koppeling tussen de peso en de Amerikaanse dollar niet wordt losgelaten. De herstructurering die de Argentijnse regering zal aankondigen, zal volgens waarnemers echter een feitelijke afwaardering van een deel van de schulden moeten inhouden. Door bestaande schulden om te wisselen in schulden met een lagere rente, zouden de betalingen weer beheersbaarder moeten worden.

Onder de huidige schema's moet Argentinië alleen al in november 2,2 miljard dollar aflossen, terwijl het feitelijk is afgesneden van nieuw buitenlands krediet.