Activist hekelt bewind bij proces in Syrië

De rechtszaak in Damascus tegen de parlementariër Mamum Homsi (45) kreeg gisteren een dramatische opening.

Syrië heeft de afgelopen maanden in totaal tien activisten voor democratie gearresteerd, maar daar tegenover staat dat zij een openbaar proces krijgen – een unicum in het Syrië van de autoritaire Assads. Gisteren begon in Damascus het proces tegen Mamun Homsi, een parlementariër die afgelopen zomer werd gearresteerd en nu wordt berecht op beschuldiging van laster, aanzet tot sektarisch geweld, verboden pogingen de grondwet te veranderen en belastingontduiking. Vandaag begint een soortgelijk proces tegen een collega van Homsi, Riad Seif. Beiden kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen. De data voor de processen tegen de overige acht arrestanten zijn nog niet bekend.

Het proces tegen Homsi begon dramatisch. Geheel in overeenstemming met de gewoonte in Syrië sprak zijn advocaat allereerst lovende woorden aan het adres van de Syrische autoriteiten. Het feit dat journalisten aanwezig waren in de rechtszaal bewees, zo zei hij, dat democratie bestaat in Syrië. Maar Homsi ging daar meteen tegenin. Vanuit zijn kooi in de rechtszaal schreeuwde hij dat er geen democratie bestaat in Syrië . ,,Als er democratie was geweest in Syrië, dan zou ik hier niet staan. We gaan de gevangenis in ten bate van de vrijheid.''

Homsi verwierp de tegen hem ingebrachte beschuldigingen. Daarentegen beschuldigde hij de autoriteiten ervan de grondwet ,,op flagrante wijze'' te hebben geschonden. Daarbij wees hij op zijn arrestatie, die plaatshad vóór daartoe toestemming van het parlement was verkregen. Homsi bezat immers parlementaire onschendbaarheid.

Homsi werd bijna drie maanden geleden gearresteerd nadat hij in hongerstaking was gegaan uit protest tegen de controle van de veiligheidsdiensten over het dagelijks leven van de Syriërs, tegen het voortduren van de in 1963 afgekondigde uitzonderingstoestand en tegen de corruptie. Zijn collega Riad Seif werd gearresteerd als drijvende kracht achter de politieke salons die na het aan de macht komen van Bashar Assad, vorig jaar juni, als paddestoelen uit de grond schoten. Honderden mensen debatteerden daar in alle openheid over hun politieke grieven. De salons zijn nu door de autoriteiten dusdanig aan voorwaarden gebonden dat ze de facto onmogelijk zijn gemaakt.