VS: nieuwe terroristische aanval dreigt

De Amerikaanse regering heeft gisteren gewaarschuwd voor nieuwe terroristische aanslagen tegen de Verenigde Staten. Washington zou concrete informatie hebben dat deze week aanslagen tegen Amerikaanse belangen zijn voorbereid.

Het gaat om ,,geloofwaardige informatie'', aldus de Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft. Maar er blijkt ,,helaas niet'' uit om wat voor aanslag en welke precieze doelen het gaat.

Op 11 oktober deed de Amerikaanse regering een identieke waarschuwing uitgaan. Dat geen concrete aanslag volgde, kwam mogelijk door die waarschuwing, aldus directeur Mueller van de federale recherche (FBI). De nieuwe bekendmaking houdt volgens Mueller geen verband met de moedwillige verspreiding van de miltvuurbacterie, die inmiddels drie dodelijke slachtoffers heeft geëist in de VS.

De dodelijke ziekte is gisteren opnieuw bij iemand geconstateerd. Een 61 jaar oude ziekenhuismedewerkster uit New York heeft de bacterie ingeademd. Haar toestand is ,,zeer zeer ernstig'', aldus burgemeester Giuliani van New York, die omstreeks middernacht een persconferentie had belegd. Het ziekenhuis waar de vrouw werkzaam is, is tijdelijk gesloten.

Het is de eerste keer dat in New York inhalatie-antrax is geconstateerd. Aan deze levensbedreigende vorm van miltvuur gaat meer dan 80 procent van de patiënten dood. Vier andere New Yorkers, allen werknemers van mediabedrijven, raakten besmet via de huid nadat zij post openden. De bron van deze nieuwe besmetting is onbekend.

Ook in Washington zijn bij een aantal overheidsgebouwen, waaronder het Hooggerechtshof en de ministeries van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken, sporen van de miltvuurbacterie gevonden.

Twee grote vakbonden voor postbodes hebben de Amerikaanse posterijen aangeklaagd. Ze eisen sluiting van het grootste postsorteercentrum van New York. Sporen van de antraxbacterie werden in vier van de postsorteermachines gevonden. ,,We willen simpelweg dat het veilig is om te werken. Onderzoek iedereen en vertel ons dat we het (antrax, red.) niet hebben'', aldus de voorzitter van de vakbond voor de regio New York, William Smith.

De Amerikaans-Britse aanval op Afghanistan is afgelopen nacht vervolgd met bombardementen op het bolwerk van de Talibaan in Kandahar. In Kabul bleef het rustig. In buurland Pakistan heeft de speciale gezant van de VN Brahimi vandaag een ontmoeting gehad met de Pakistaanse president Musharraf.

GATENKAAS: pagina 5