Toestand skiwereldkampioene Cavagnoud kritiek na botsing

De Franse skister Régine Cavagnoud, die gisteren bij een training in Oostenrijk in botsing kwam met een Duitse skitrainer, verkeerde vanochtend volgens de medici nog in een ,,uiterst kritieke toestand''.

Cavagnoud ligt in een kunstmatig coma. De arts van de Franse skiploeg, Marie-Philippe Rousseaux-Blanchi, zei vanochtend na een bezoek aan de skister dat ze ,,zeer pessimistisch'' was.

De 31-jarige wereldkampioene Super-G botste tijdens de afdaling van de gletsjer in Pitztal tegen de Duitse jeugdtrainer Markus Anwander die op de piste aan het werk was. Beiden waren er zeer ernstig aan toe toen zij naar het universiteitsziekenhuis in Innsbruck werden gevlogen.

Cavagnoud moest op de piste worden gereanimeerd na een hartstilstand. Behalve zwaar schedelletsel liep zij een gebroken arm, gebroken ribben, gekneusde lever en beschadigde longen op. In Innsbruck werd de skister uit La Clusaz vier uur lang geopereerd. Trainer Anwander had een schedelbasisfractuur en een kaakbreuk.

Het ongeluk gebeurde op een onoverzichtelijk gedeelte van het parkoers. Anwander prepareerde de piste en viel achter een bult. De nationale selecties van Frankrijk en Duitsland deden een gezamenlijke training in Pitztal. Door een communicatiestoornis was Anwander niet op de hoogte van het begin van trainingen door onder anderen Cavagnoud. De beide selecties beschikten niet over dezelfde radiofrequentie. Er leek sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Régine Cavagnoud werd zaterdag nog derde bij de openingswedstrijd om de wereldbeker reuzenslalom in Sölden, achter de Oostenrijkse winnares Andrea Dorfmeister en de Zwitserse Sonja Nef. Zij eindigde tweemaal als tweede in het allround klassement van de wereldbeker. In totaal won Cavagnoud acht wereldbekerwedstrijden: vier Super-G's, drie afdalingen en één reuzenslalom.

Dit seizoen wilde zij haar loopbaan in Salt Lake City bekronen met een olympische medaille. Tijdens een trainingskamp in Chili in augustus liep Cavagnoud een hersenschudding op en moest zij haar voorbereiding op het seizoen vier weken onderbreken. Pas vorige maand hervatte ze de training.

De Franse skisters waren geschokt door het ongeluk van hun ploeggenote Cavagnoud en hebben hun trainingskamp in Oostenrijk afgebroken. Ze zijn inmiddels terug in Frankrijk.

In 1996 deed zich een soortgelijk ongeluk voor. Bij de training voor het WK in Sierra Nevada raakte de Russin Tatjana Lebedeva zwaargewond na een botsing met de Duitse official Harald Schönhaar. Nadat ze verschillende keren had geprobeerd haar rentree te maken, moest ze noodgedwongen haar loopbaan beëindigen.