`Sofi-nummers scherper controleren'

De Tweede Kamer wil een scherpere controle op fraude met sofi-nummers.

PvdA-woordvoerder Saskia Noorman zei vanochtend dat ,,er betere uitwisseling moet komen van informatie over sofi-nummers tussen verschillende instanties zodat fraude sneller aan het licht komt''. Haar collega van D66, Boris Dittrich, zei dat er vooral in ,,fraudegevoelige sectoren als de glas- en tuinbouw extra gecontroleerd moet worden op illegalen die onder een gestolen sofi-nummer werken''. Hij wil de kwestie donderdag aan de orde stellen bij de behandeling van de zogeheten Koppelingswet. Ook de VVD acht de controle onvoldoende.

Het is onbekend hoeveel mensen onbedoeld het slachtoffer zijn van sofi-fraude. Maar voor gedupeerden van deze vorm van fraude zijn de consequenties groot. Zij kunnen geen nieuw sofi-nummer krijgen, zij moeten in voorkomende gevallen bij de Belastingdienst kunnen aantonen dat zij niet hebben gewerkt en kunnen bewijzen waar zij wél hebben gewerkt.

VVD-woordvoerder Kamp stelde enkele weken geleden de fraude met sofi-nummers enkele weken geleden al aan de orde in schriftelijke vragen aan staatssecretaris Kalsbeek (Justitie). Hij wilde bijvoorbeeld weten hoe het mogelijk is dat van de 28 vreemdelingen die eerder dit jaar in Olst werden opgepakt omdat zij onder één sofinummer werkten, er 27 direct weer op straat werden gezet. ,,Daarmee is de moeite van de opsporingsambtenaren voor niets geweest'', aldus Kamp.

Het VVD-Kamerlid stelde deze vragen naar aanleiding van antwoorden die Kalsbeek had gegeven op eerdere vragen van de VVD'er. De staatssecretaris had in een brief aan de Kamer gemeld dat uitvoeringsinstellingen als de fiscus en de gemeentelijke administratiekantoren (GAK) inmiddels hun bestanden op grote schaal hebben `gescreend'. Medewerkers van de uitvoeringsorganisaties worden volgens Kalsbeek getraind in het herkennen van vervalste of gestolen documenten.

De staatssecretaris wil de verificatiemogelijkheden voor documentidentificatie aanzienlijk verscherpen, zo antwoordde zij op de eerste vragenreeks van Kamp. De Arbeidsinspectie is bezig met het in kaart brengen van het aantal keren dat er in de uitzendbranche gebruik wordt gemaakt van vervalste identiteitsbewijzen en illegale sofi-nummers.

Kamp vindt het antwoord van Kalsbeek ,,onvoldoende''. Hij wil nu weten waarom sofi-nummers bij de verschillende instanties niet periodiek gecontroleerd worden zodat fraude sneller aan het licht komt. Ook zet hij vraagtekens bij de controle door banken en gemeenten op de echtheid van dokumenten.

    • Mariska de Haas