Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de financiële gevolgen van de mond- en klauwzeer voor de Nederlandse boeren. Sinds de uitbraak van de ziekte, dit voorjaar, is door het ministerie van Landbouw een groot aantal maatregelen ingevoerd om te voorkomen dat de ziekte zich verder kon verspreiden. Ondanks alle verzoeken om die regels te versoepelen houdt het ministerie er echter aan vast. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over hoe Nederlandse imams en andere moslimvertegenwoordigers denken dat het extremisme in eigen kring moet worden bestreden. Verder aandacht voor zwerfjongeren in de sloppenwijken van Accra, de hoofdstad van Ghana. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de Nederlandse vertaling van de autobiografische roman La vie sexuelle de Catherine M. van de 53-jarige Française Catherine Millet en een reportage over de Efraïm-sekte in Borne van wie enkele gezinnen hun schoolgaande kinderen thuishouden omdat ze denken dat het aardse leven dit jaar nog eindigt. Ook aandacht voor de situatie in Noord-Ierland. Ned.3, 22.28-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. In deze uitzending portretten van Merapi Obermayer die een boek over haar leven heeft geschreven, natuurmens Peter Klumpe uit Rotterdam die door de gemeente `een buitenslaper' wordt genoemd omdat hij in een tent slaapt en party-organisator Fred van Leer die van wilde feesten en uitgesproken kleding houdt. Ned.3, 20.00-20.00u,

Andere tijden. Het verhaal van Gré Brouwers, echtgenote van een voormalig kaderlid van de NSB, welke na de oorlog werd geïnterneerd en veroordeeld wegens hulpverlening aan de vijand. De behandeling van destijds veroorzaakte grote bitterheid, die ook 55 jaar later nog niet is verdwenen. Gisteren in de rubriek TV-vooraf besproken. Ned.3, 20.30-21.00u.

Armed and missing. Over het Amerikaanse gevechtsvliegtuig van het type A-10 dat op 2 april 1997 anderhalf uur na de start onder mysterieuze omstandigheden tegen een bergtop in Colorado vloog. In eerste instantie maakte het toestel deel uit van een formatie van drie, maar plotseling veranderde het van koers. Het lichaam van piloot Craig Button en de vliegtuigresten zijn nog gevonden, maar de vier bommen van 500 pond zijn nooit boven water gekomen. Had piloot Button wellicht andere plannen? National Geographic Channel, 21.00-22.00u.

Secrets of the ancients. Serie over antieke en mysterieuze beschavingen. Geprobeerd wordt het mysterie van een rijmpje te ontrafelen over de hangende tuinen van Babylon. Hoe werden deze bijvoorbeeld geïrrigeerd? BBC2, 22.00-22.50u.

37°. Over het leven van reizende handelsvertegenwoordigers vanwie er nog circa 4500 in Duitsland met hun producten, zoals bijvoorbeeld stofzuigers van deur tot deur gaan. ZFD, 22.15-22.45u.

Het andere gezicht. Documentaire over de laatste maanden van oud-VPRO-directeur Arie Kleywegt die aan de ziekte van Parkinson leed. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.20-22.47u.

Die ZDF-Dokumentation. Na de terreuraanvallen in Amerika zitten de kerken voller dan voorheen. Velen zoeken hun troost in het geloof en proberen hun wankele vertrouwen te verbeteren. ZDF, 22.45-23.15u.

VPRO's Import: The fall of the wall. Eerste deel van de herhaling uit 1994 over de openstelling van de Berlijnse Muur op 9 november 1989. De Engelse televisieproducent Brian Lapping zocht vijf jaar na de historische gebeurtenissen de `hoofdrolspelers' op. Met onder meer Michael Gorbatsjov, Egon Krenz, Miklos Nemeth, Hans-Dietrich Genscher en Milos Jakos. Ned.3, 23.55-0.50u.

Forbidden Rites: Human Sacrifice. Ooggetuigen van en onderzoekers naar het offeren van mensen praten over het opzettelijk en op rituele wijze nemen van mensenlevens, een praktijk die ooit in oude culturen centraal stond, maar die ook tegenwoordig nog plaatsvindt. Een vraag die aan de orde komt is waarom zoveel culturen door de eeuwen heen geloofden dat hun redding gekoppeld was aan het offeren van één van hen. National Geographic Channel, 0.00-1.00u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Galatasaray tegen PSV in de Champions League. Na deze wedstrijd samenvattingen van de andere gespeelde wedstrijden. Ned.2, 20.00-0.42u., met om 23.45 uur het journaal.

An American sporting tribute. Verslag van de feestelijke terugkeer van basketbalspeler Michael Jordan naar de NBA, waarbij ook geld ingezameld wordt. BBC1, 0.05-3.05u.

PRAATPROGRAMMA

Gezondheidsplein. Onder meer een gesprek over de vraag of de mate van verslaving bij rokers voor een deel genetisch bepaald is. Verder aandacht voor faalangst; het belang van orgaandonatie en de behoefte aan reanimatieapparatuur in winkelcentra. In Maastricht hangen de eerste twee defibrillatoren. Ned.1, 17.35-18.02u.

Het elfde uur. Oud-presentator van het programma 't Is hier fantastisch Ursul de Geer praat over zijn toekomst, de directeur van de Novib Sylvia Borren over de gevolgen van de oorlog in Afghanistan en Erik de Gruijter over het schrijven van christelijke boeken. Ned.1, 21.37-22.20u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de leden van de Zeeuwse popgroep Bl⊘f die ook hun nieuwe nummer Dichterbij dan ooit brengen. Ook aanwezig waarnemend burgemeester van Leeuwarden Margreeth de Boer. RTL4, 22.30-23.30u.

De gids. Vanavond praat Matthijs van Nieuwkerk met eindredacteur Ad van Liempt van het programma Andere tijden en campagneleider van Leefbaar Nederland Kay van de Linde over televisieprogramma's. Ned.3, 23.13-23.55u.

AMUSEMENT & MUZIEK

De televisiejaren. Bekende Nederlanders halen vanavond aan de hand van fragmenten uit 1976 herinneringen op aan onder andere de opening van de metro in Amsterdam en rellen op de Nieuwmarkt, het progromma Peppi en Kokki, het EK Voetbal en Bohemian Rhapsody van de popgroep Queen. Ned.1, 18.02-18.32u.

KUNST

Titanic, achter de schermen van een musical. Slot van een tweeluik over het werk achter de schermen van de jongste musical van Joop van den Ende, die onlangs in première ging onder regie van Eddy Habbema. Ned.3, 21.00-21.30u.

FILM

Losing Chase (Kevin Bacon, 1996, VS). Oorspronkelijk voor televisie geproduceerd regiedebuut van acteur Bacon. Een keurig drama over een labiele Helen Mirren. Echtgenoot Beau Bridges huurt Kyra Sedgwick in om voor de kinderen te zorgen. RTL5, 20.00-21.45u., onderbroken door reclame.

Mouse Hunt (Gore Verbinski, 1997, VS). Het idioom van Laurel & Hardy, Tom & Jerry én dat van Home Alone klinkt door in hilarische klucht over muis die landhuis terroriseert. Bijrol van Christopher Walken als verdelger. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

. The Bridges of Madison County (Clint Eastwood, 1995, VS). Liefdesdrama met Meryl Streep en Clint Eastwood. Zie Film-vooraf. RTL5, 22.00-0.30u., onderbroken door reclame.

Ma vie est un enfer (Josiane Balasko, 1991, Frankrijk). Komedie steekt klassiek gegeven in modern, weelderig jasje. Regisseuse Balasko speelt zelf hoofdrol van vrouw die haar ziel verkoopt aan duivelse Daniel Auteuil en tijdelijk gezegend wordt met het lichaam van Jessica Forde. ARD, 1.05-2.45u., nagesynchroniseerd.

The Las Vegas Story (Robert Stevenson, 1952, VS). Onbeduidend melodrama. Zangeres Jane Russell keert met rijke echtgenoot Vicent Price terug in Las Vegas, ontmoet vroegere minnaar Victor Mature en raakt betrokken bij een moord. Morgen, BBC2, 14.15-15.40u.

RADIO

Kunststof. TV-producent en verslaggever Joris Linssen en de nieuwe taxichauffeur in het tv-programma Taxi praat over zijn werk. Verder recenseert voormalig presentatrice van Vinger aan de Pols Ria Bremer de korte documentairefilm Lord Parkinson van Ineke Hilhorst, over de laatste maanden van het leven van de oud-VPRO-directeur Arie Kleijwegt, die vanavond wordt uitgezonden. Radio 1, 19.04-20.00u.

Is dit nog wel jazz? Tweede deel van de concertregistraties van Jazz International Rotterdam met improvisaties van de Noor Stian Carstensen en cellist Ernst Reyseger. Opname van 28 september in Calypso, Rotterdam. Radio 4, 19.00-20.00u.

De avonden. Na het literair variété met aandacht voor onder andere Jimi Hendrix en Het Rode Boekje van Mao; in het tweede uur een geprek met de Vlaamse journalist Rudi Rotthier over zijn boek Hotel Fabiola, een boek over de Vlaamse deelgemeente Borgerhout waar relatief veel Vlaams Blok-stemmers wonen. 747AM, 22.02-24.00u.

Paul Wittgenstein, de éénarmige pianist. Tweede deel van de herhaling uit vorig jaar over de pianist Paul Wittgenstein die in de Eerste Wereldoorlog aan het Russische front zijn rechterarm verloor. Desondanks bouwde hij na de oorlog een succesvolle carrière op. Radio 4, 23.00-24.00u.

MadiwodoVPRO. Gesprek over het internationale terrorisme met hoogleraar politieke wetenschappen Benjamin Barber en schrijver van het invloedrijke boek Jihad vs McWorld uit 1995. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.