Renault hecht zich vaster aan partner Nissan

Renault en Nissan versterken hun alliantie. Voor het eerst zal Nissan een aandeel nemen in de Franse automaker. Dit hebben beide bedrijven vandaag gelijktijdig in Parijs en Tokio bekend gemaakt.

Doel van Nissans aandeel in Renault is een ,,evenwichtigere relatie'' hetgeen het personeel van Nissan ,,verwacht'', zei in Tokio vandaag Carlos Ghosn. Hij nam in 1999 namens Renault het feitelijke bestuur bij Nissan over. Renault-baas Louis Schweitzer sprak per satellietverbinding vanuit Parijs over een ,,tweede fase nu Nissan is hersteld''. Nissan maakte afgelopen jaar winst (6,6 miljard gulden) na in de jaren negentig vrijwel elk jaar verlies te hebben geleden.

In Parijs tekenden Schweitzer en Nissan's bestuursvoorzitter Yoshikazu Hanawa, nominaal nog steeds de hoogste man bij Nissan, vandaag een `memorandum of understanding' dat Nissan 15 procent van de aandelen Renault zal kopen zodra een aandeelhoudersvergadering van Renault zijn goedkeuring heeft uitgesproken. Vijftien procent is het minimum dat Nissan nodig heeft om de resultaten van Renault in de eigen cijfers op te kunnen nemen. Renault zal zijn aandeel in Nissan uitbreiden van 36,8 procent naar 44,4 procent.

Tegelijkertijd heeft de Franse regering bekend gemaakt dat het zijn belang in Renault zal terugbrengen van 44 tot 25 procent ,,gezien de sterkte van de alliantie'', aldus een persbericht.

Tweede pijler van de overeenkomst is de oprichting van een nieuwe `management BV' in Nederland, Renault-Nissan BV, die zich bezig zal houden met productplanning en lange termijnbeleid. Het hoofdkantoor zal niet hier zijn, maar in Parijs en Tokio.

De Renault-Nissan BV komt in de plaats van een `alliantie-commissie' die geen juridische status heeft. Carlos Ghosn gaf als reden voor de nieuwe constructie dat beide bedrijven ook een gezamenlijke inkooporganisatie hebben opgericht maar dat momenteel niet duidelijk waar het verantwoording moet afleggen. De inkooporganisatie wordt nu een volle dochter van de BV. Dit soort problemen zal alleen maar groeien als de samenwerking verder gaat. Voor gezamenlijk gebruik willen Nissan en Renault in de toekomst tien chassis ontwikkelen, acht automotoren en zeven transmissies.

Nissan en Renault nemen beiden een aandeel van 50 procent in de nieuwe BV. Schweitzer wordt president, Ghosn wordt namens Nissan tweede man. Beide bedrijven leveren elk drie bestuursleden. Besluiten in de BV moeten ,,via consensus'' tot stand komen.

    • Hans van der Lugt