Raad van State zet vraagtekens bij Raad voor Cultuur

Mr. J. van der Does van de Raad van State zette gisteren tijdens de behandeling door dit hoogste rechtscollege van het hoger beroep tegen het Haagse Appeltheater vraagtekens bij de monopoliepositie van de Raad voor Cultuur. Hij vroeg zich tijdens de zitting hardop af of de Raad voor Cultuur een superdeskundige is die als enige kan beoordelen of een theatergezelschap in aanmerking komt voor subsidie. De subsidieaanvraag van het Haagse theatergezelschap is door staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur afgewezen op advies van de Raad voor Cultuur. De rechtbank in Den Haag oordeelde echter dat de Raad voor Cultuur ook het `tegenadvies' van het Appeltheater moet bekijken. Hierin geven enkele theaterdeskundigen hun oordeel over de prestaties van het theater. De staatssecretaris vond dit niet nodig en stapte naar de Raad van State. Volgens een woordvoerder van het ministerie van OCenW bestaat de Raad voor Cultuur uit meerdere deskundigen. ,,In bijvoorbeeld de medische wereld kan eenvoudig een andere deskundige gevonden worden, maar welke instantie zou dat moeten zijn in de theaterwereld?'', aldus de woordvoerder tijdens de zitting. De Raad van State doet over enkele maanden uitspraak.