Pharming gedwongen fabriek te verkopen

Het wankelende biotechnologische bedrijf Pharming moet zijn Belgische dochter afstaan aan het Amerikaanse bedrijf Genzyme. Dat heeft de rechtbank in Antwerpen vanochtend besloten. Pharming had bezwaar gemaakt tegen de verkoop omdat de overnameprijs te laag zou zijn.

De Antwerpse rechter heeft gekozen voor het bod van Genzyme, dat alle openstaande schulden van de Belgische dochter zal afkopen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 10 miljoen euro. In ruil daarvoor krijgt het Amerikaanse bedrijf zowel de konijnenboerderij als de bijna voltooide hightech fabriek in het Belgische Geel. Alleen al de bouw van de gloednieuwe fabriek heeft Pharming ruim twintig miljoen euro gekost.

Pharming, dat sinds begin augustus in surseance verkeert, raakt door deze beslissing zijn twee belangrijkste, potentiële medicijnen kwijt. In Geel worden geneesmiddelen ontwikkeld tegen de dodelijke spierziekte van Pompe en tegen erfelijk angio-oedeem, een ziekte waarbij mensen plotselinge en soms levensgevaarlijke vochtophopingen krijgen in ledematen, hals of gezicht. De geneesmiddelen worden gewonnen uit de melk van genetisch gemanipuleerde konijnen.

De andere bieder, het Amerikaanse bedrijf Transkaryotic Therapies (TKT), bood 15 miljoen euro voor de bijna voltooide fabriek. Maar TKT wilde de werknemers van Pharming N.V. geen garantie geven dat ze bij het Amerikaanse bedrijf aan de slag konden. Bovendien had TKT geen uitbreidingsplannen.

Het moederbedrijf Pharming Group had de voorkeur voor het bod van TKT. Het wilde de 15 miljoen euro gebruiken om het medicijn tegen angio-oedeem verder te ontwikkelen. Om de hoge kosten hiervan te betalen had Pharming ook nog een aandelenemissie gepland, waarmee het bedrijf tussen de 35 en 40 miljoen euro wilde ophalen.