`Overname Liffe historische zet'

De jonge 'continentale' fusiebeurs Euronext heeft de London Stock Exchange afgetroefd in de strijd om de Londense derivatenbeurs Liffe. ,,Het is van wezenlijk belang om aanwezig te zijn in Londen.''

Voor George Möller, chief operating officer van Euronext, zijn het hectische dagen geweest. Op de Amsterdamse effectenbeurs werd gisterochtend het veelbesproken nieuwe handelssysteem geïntroduceerd, terwijl Euronext in Londen 's middags de overname van de London International Financial Futures and Options Exchange (Liffe) mocht toelichten. ,,Ik was 's morgens in Amsterdam, en ben rond 13.00 uur naar Londen gevlogen voor de persconferentie'', zegt Möller vanmorgen, weer terug in Amsterdam.

De Londense City, het financiële centrum van Groot Brittannië, stond gisteren even op zijn kop. Euronext, fusiecombinatie van de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel, koopt voor bijna 2 miljard gulden één van de pronkstukken van de City, de derivatenbeurs Liffe. De coup kwam hard aan in het nog altijd belangrijkste financiële centrum van Europa. Vooral voor de London Stock Exchange (LSE), die graag Liffe had ingelijfd. Ook voor de andere bieder, Deutsche Börse, is de nederlaag groot.

,,Dit is een historische en belangrijke zet. Het heeft op lange termijn consequenties. We krijgen nu een zware positie in Londen. Het is wezenlijk van belang als beurs om aanwezig te zijn in Londen. Het is de plek waar het grootkapitaal wordt beheerd'', weet Möller. ,,Door de overname zijn we een klap een vooraanstaande pan -Europese effectenbeurs geworden naast LSE en Frankfurt.''

Nu moet Euronext het op het gebied van derivaten, vooral hebben van de Amsterdamse optiehandel. Met de overname van Liffe ontstaat straks een partij, die makkelijk de concurrentie kan aangaan met marktleider Eurex, dochter van Deutsche Börse. ,,Als je zo'n overnamestrijd ingaat, doe je dat om te winnen. De Duitsers hebben het waarschijnlijk onvoldoende serieus aangepakt. Ik verwacht ook niet dat de LSE zijn bod zal verhogen.''

De fusie van de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel werd pas vorig jaar beklonken. Ook de beurzen van Porto en Lissabon willen zich aansluiten. De integratie, soms een pijnlijk en lastig proces met bijbehorende cultuurclashes, is nog in volle gang. Critici vragen zich dan ook af of de overname van Liffe een beetje te vroeg komt. ,,Beurzen komen niet elke dag te koop. Als zo'n mogelijkheid zich voordoet, dan moet je wel actie ondernemen. Natuurlijk zijn er gevoeligheden. Dat zag je ook bij de introductie van het nieuwe handelsysteem. Partijen zijn bezorgd over de nieuwe tijd. Dat is logisch.''

Liffe krijgt echter een zelfstandige positie binnen de beurzencombinatie. Dat was een van de belangrijke toezeggingen van Euronext aan het bestuur van de beurs. Nu nog ligt het zwaartepunt van de derivatenhandel van Euronext in Amsterdam, maar in de toekomst zal Londen deze handel sturen. ,,Maar Liffe wordt wel gewoon onze dochter. Ieder krijgt zijn vrijheid van handelen totdat blijkt dat ze het niet kunnen waarmaken. Hugh Freeburg, ceo van Liffe zal in de raad van bestuur van Euronext plaatsnemen, maar er komen ook mensen van Euronext, met name Nederlanders, in het management van Liffe.'' Zelf was Möller, als directeur van MeesPierson, in de jaren negentig lid van het bestuur van Liffe.

Optiehandelaren op het Damrak vrezen in de toekomst uitholling van de Amsterdamse markt. Niet nodig, vindt Möller. ,,Amsterdam wordt wat optiehandel betreft een onderdeel van Liffe. In Amsterdam hebben ze veel meer verstand van opties op Europese aandelen. Ik ben destijds in Londen betrokken geweest bij de ontwikkeling van opties op Britse aandelen voor Liffe, en dat was een moeizaam proces. Liffe is juist weer goed in korte rente-contracten. Wij vullen elkaar goed aan.''

Niettemin betekent het voor de Amsterdamse optiehandel dat er straks weer over moet worden gegaan op een nieuw systeem. Het handelssysteem Connect van Liffe wordt de nieuwe standaard. Onhandig voor handelaren op het Damrak, die mu juist in de overgang zitten van open-out-cry naar schermenhandel.

,,We moeten ook voor de derivatenhandel toe naar één handelsplatform'', zegt Möller: ,,Euronext moet straks een financiële gateway worden. Vanaf de dealingroom op de Herengracht moeten handelaren via Euronext Amsterdam de gehele Europese effectenmarkt op kunnen.''

    • Philip de Wit