Ontvoerde soldaten al jaar dood

De drie Israëlische militairen die een jaar geleden door de Libanese fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah werden ontvoerd, zijn hoogstwaarschijnlijk dood.

,,Ik heb de verwanten van de soldaten verteld dat, volgens de gegevens die wij hebben, de waarschijnlijkheid erg groot is dat deze soldaten dood zijn', zei legerwoordvoerder generaal-majoor Gil Regev gisteren op een persconferentie in Tel Aviv.

De militairen werden volgens het leger vermoedelijk gedood toen ze werden ontvoerd tijdens een patrouille in het omstreden gebied van de boerderijen van Sheba'a, dat volgens Israël bezet Syrisch gebied is maar volgens Libanon en Syrië bij Libanon hoort. Nieuwe informatie hierover bereikte het leger ruim twee weken geleden. Begin deze week waren deze gegevens vanuit een andere bron bevestigd. Eerder was al twijfel ontstaan of de drie nog wel in leven waren op basis van de hoeveelheid bloed die werd gevonden in het voertuig waarin zij ten tijde van hun ontvoering reden.

De legerwoordvoerder voorspelde dat Hezbollah de dood van de soldaten zou ontkennen, wat later op de dag inderdaad gebeurde. Hezbollahleider Hassan Nasrallah liet weten dat Israël op deze manier probeert een reactie van Hezbollah te provoceren.

Minister van Defensie Ben-Eliezer zei vorige week tijdens een bezoek aan de grens met Libanon dat Israël bereid was een hoge prijs te betalen voor een levensteken van de soldaten, maar dat Hezbollah een aanbod had verworpen. ,,We waren bereid om veel meer aan te bieden dan wat mensen denken, alleen om ze te kunnen bezoeken en zien. [...] We slaagden er niet in.' Hezbollahleider Nasrallah zei wat dit betreft dat ,,we sinds de eerste dag van de ontvoering hebben besloten geen commentaar te geven op de toestand van de zionistische gevangenen tenzij in ruil voor volledige inwilliging van onze eisen', dat wil zeggen vrijlating van Israëls Libanese en andere Arabische gevangenen.

De legerwoordvoerder weigerde gisteren te zeggen of Israël informatie heeft over een Israëlische zakenman die een paar dagen na de soldaten in handen van Hezbollah viel.