Ommekeer in Brits asielbeleid

Asielzoekers in het Verenigd Koninkrijk krijgen een identiteitskaart, worden ondergebracht in speciale centra en krijgen een hogere toelage in contanten om niet langer ,,vernederende'' voedsel- en kledingbonnen te hoeven gebruiken.

Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, gisteren gezegd. De maatregelen betekenen een ommekeer in het asielbeleid en maken de erfenis van zijn voorganger, Jack Straw, goeddeels ongedaan.

De maatregelen hebben tot doel het asielsysteem efficiënter en rechtvaardiger te maken, dat verstopt is door 40.000 achterstallige aanvragen en 50.000 asielzoekers in een beroepsprocedure. De identiteitskaarten, met foto en vingerafdruk, moeten onder meer helpen voorkomen dat asielzoekers misbruik maken van vergoedingen. De nieuwe centra, waar in totaal 30.000 asielzoekers vanaf 2003 onderwijs en gezondheidszorg krijgen, moeten een eind maken aan plaatsing in pensions, waardoor in Londen, Kent en Glasgow spanningen ontstonden met de lokale bevolking. Artsen en mensenrechtengroepen noemden het onaanvaardbaar dat complete gezinnen in minuscule kamers verbleven.

Het bonnensysteem was al lang uiterst omstreden, onder meer omdat asielzoekers ermee alleen in speciale winkels terecht konden en er geen wisselgeld voor terugkregen. Straw voerde het onder druk van de conservatieve oppositie in, die in de aanloop naar de parlementsverkiezingen, Labour verweet van het land een soft touch voor asielzoekers te maken.

Blunkett zei gisteren dat de maatregelen blijven onderstrepen dat Londen hard blijft voor oneigenlijke asielzoekers. Het is voor de tweede keer in een week dat hij sleutelbeleid van Straw ongedaan maakt. Vorige week zei Blunkett voornemens te zijn het gebruik van cannabis niet langer strafbaar te stellen. Voor Straw was dat onbespreekbaar.

Belangengroepen van vluchtelingen beschuldigden Blunkett ervan hen te stigmatiseren. De Conservatieve oppositie heeft de maatregelen gematigd positief ontvangen. Zo'n 70.000 mensen vragen jaarlijks op Britse bodem asiel.