OM krijgt beelden AT5

De Amsterdamse televisie zender AT5 heeft `onder protest' beeldmateriaal van een misdrijf afgestaan aan justitie. Dat zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie in Amsterdam. Een cameraploeg van AT5 was toevallig aan het filmen op station Lelylaan, waar de laatste tijd veel berovingen plaatsvinden, toen zij getuige was van de zeer gewelddadige beroving van een Amerikaanse toerist.

AT5 zond de beelden van het handgemeen meerdere keren uit waarbij het gezicht van de dader onherkenbaar was gemaakt. Te zien op de beelden is hoe het slachtoffer met heftige vuistslagen wordt bewerkt. De politie heeft nu voor onderzoek naar de dader de `ongecensureerde' versie. AT5 heeft tegen het verzoek om de band af te staan bezwaar aangetekend. Wanneer de rechter AT5 in het gelijk stelt, kan de band niet als bewijsmateriaal worden gebruikt.

Het OM vraagt zich af waarom AT5 wel het gezicht van de dader met verspringende, gekleurde blokjes onherkenbaar heeft gemaakt, en niet het gelaat van het slachtoffer. De woordvoerder van het OM vindt dat ,,niet respectvol jegens het slachtoffer''. Ook vraagt het OM zich af hoe AT5 in de toekomst stenen gooiende voetbalsupporters in beeld gaat brengen.

Hoofdredacteur Matthijs van Nieuwkerk van AT5 heeft laten weten niet gezien te willen worden als het verlengstuk van justitie. ,,Dat is onze taak niet. We doen gewoon verslag van wat er gebeurt.''