Modder gooien ze toch in Leeuwarden

In Leeuwarden vonden ze haar maar `lastig' als ze met kritiek kwam, aldus de ex-burgemeester. Zij vond op haar beurt de bestuurscultuur er `vreemd'. Het conflict volgens Loekie van Maaren.

Onervaren wethouders, een vreemde bestuurscultuur en een conflict over de openbaarmaking van een intern rapport. Dat zijn volgens oud-burgemeester Loeki van Maaren de oorzaken van haar vertrek uit Leeuwarden.

Het werken in een onervaren college was niet eenvoudig, zei ze gisteren in het raadsdebat. Het was niet eenvoudig ,,om helder te maken wat lokaal besturen inhoudt.'' Als ze wilde uitleggen wat volgens haar wel en niet kon, werd ze als ,,lastig'' ervaren.

Wat ze vreemd vond aan de bestuurlijke cultuur waren de afspraken tussen raad en college. ,,Zoals de ongeschreven regel dat men vooraf van elkaar weet wat de standpunten zijn, zodat men in de raad niet voor verrassingen komt te staan.'' Zelf had ze op het stadhuis, ,,geen maatje'', zei ze vanmorgen in de Volkskrant. ,,Ik had niemand, dan kun je nooit winnen.''

Ze weersprak de kritiek dat ze geen zelfkritiek had. ,,Ik had er geen problemen mee om na enige tijd mijn eigen functioneren kritisch tegen het licht te houden.'' Toen ze voor Omrop Fryslân begin dit jaar eerlijk toegaf, dat ze Leeuwarden tekort had gedaan, ,,werd mijn eigen kritische beschouwing als een zwaktebod uitgelegd.''

De directe aanleiding van de breuk met de wethouders kwam volgens haar deze zomer. Door blunders van het ambtenarenapparaat, die foute aanslagen de deur uitdeed, liep de gemeente zes miljoen gulden aan inkomsten mis. De afspraak was om een extern bureau de organisatie te laten doorlichten. Maar van de zomer werd de afspraak ,,in afwezigheid van de burgemeester'' van tafel gehaald, aldus Van Maaren. Het nieuwe voorstel was om de eigen ambtenaren een risico-analyse te laten maken. Van Maaren is tegen.

Intussen had een extern bureau al een quick scan gemaakt. Verantwoordelijk wethouder De Haan wilde die notitie vernietigen en aangepaste aanbevelingen maken, zegt Van Maaren. Zijzelf wilde álle informatie aan de raad geven. De burgemeester mocht hierover echter geen afwijkend standpunt innemen van de wethouders. ,,Toen is de bom gebarsten. Mijn brief mòest van tafel. Dàt heb ik geweten. Ik nám de brief niet van tafel! In mijn loyaliteitsafweging koos ik voor de raad.''

In de Volkskrant barst Van Maaren los over het werken op het gemeentehuis. ,,Ik gun dit mijn ergste vijand niet'', zegt ze. ,,Ik heb in omstandigheden gewerkt waarvan ik zeg: ze hadden geen advertentie moeten zetten voor een burgemeester, ze hadden om een interim-manager moeten vragen.''

Daarna somt ze op: de gemeentesecretaris zat ,,twee kilometer verderop'' in het stadskantoor, haar eigen secretaresse ,,twee verdiepingen lager, in een hondenhok''. Zelf kreeg ze geen koffie, kreeg ze broodjes zonder bordje of servet. ,,En zo brokkelde alles af''.

Gisteravond in de raad liet Van Maaren het bij het voorlezen van haar verklaring. Daarop pakte ze haar tas van de burgemeestersstoel en liep naar buiten. ,,Nu ga ik thuis een Beerenburgje drinken'', zei ze.