Messiah

Bij De Nederlandse Opera bereidt dirigent Marc Minkowski op dit moment zijn op oude instrumenten spelende Musiciens du Louvre voor op een reeks voorstellingen van Händels opera Giulio Cesare. Geen componist vond vaker de weg naar Minkowski's muziekstandaard dan zijn `meester' Händel, verklaart hij in het boekje van zijn recent verschenen opname van Messiah. De cd fungeerde als soundtrack voor de film Messiah (1997) van regisseur William Klein, die Händels oratorium filmde in gevangenissen, kerken en op straat. Op de nu pas uitgebrachte cd blijkt dat Minkowski onder de druk van de snorrende camera's een uitvoering realiseerde met de spontaniteit en de energie van een live-uitvoering. Het werd een uitbundigere, gepassioneerdere interpretatie van Messiah dan in de studio zou zijn ontstaan, vermoedt Minkowski zelf. Of dat inderdaad zo is, blijft vooralsnog onverifieerbaar. Wel is het een feit dat deze Messiah elk overbekend koor, alle recitatieven en aria's met pittige tempi een extreem fris aanzien geeft, waarbij de licht en verend spelende en zingende Musiciens du Louvre de luisteraar dwingen exaltatie, vreugde en leed ten volle mee te beleven.

In de solistenbezetting keren verschillende vertrouwde namen terug. Countertenor Brian Asawa – dit voorjaar de ontroerende tsarevitsj in Moessorgski's Boris Godoenov bij De Nederlandse Opera – zorgt voor een heel ongekunstelde weergave van de aria `O thou that tellest good tidings', waarin hij een eerlijke expressiviteit laat prevaleren boven een gepolijste frasering. Het is, zeker gezien de ontstaanscontext van deze opname, opmerkelijk dat die karakteristiek hier eigenlijk alle solisten kenmerkt. In de bijdragen van bassen Brian Bannatyne-Scott en Russell Smythe leidt dat soms tot wat rafeltjes, maar Lynne Dawson, Charlotte Hellekant, Magdalena Kozená en John Mark Ainsley bereiken momenten van een indrukwekkend onomwonden invoeling. Minkowski voegt met deze Messiah aan zijn al indrukwekkende Händel-discografie een bijzondere opname toe die zijn angst niets aan de al bestaande rij Messiah-opnames toe te kunnen voegen geheel ontkracht.

Messiah van G.F. Händel door Les Musiciens du Louvre, Choeur des Musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowski. (Archiv, 471 341-2)

    • Mischa Spel