Lijmpoging Gelders college alsnog mislukt

De lijmpoging om het Gelderse college van Gedeputeerde Staten te herstellen is op het laatste moment mislukt. De PvdA-fractie heeft een onderhandelingsakkoord verworpen dat vice-fractievoorzitter N.J. Wijsman met een positief advies had voorgelegd.

De PvdA-fractie vindt het onacceptabel dat VVD-gedeputeerde J. Boxem aanblijft, die medeverantwoordelijk wordt gesteld voor fraude bij het evenementenbeleid. De fraudezaak heeft al geleid tot het terugtreden van de twee PvdA-gedeputeerden. CDA en VVD vormen sindsdien een minderheidscollege. Om uit de bestuurlijke impasse te komen, stuurt de PvdA aan op uitbreiding van GS met één of twee partijen. Dit `zakenkabinet' zou Gelderland tot aan de verkiezingen in maart 2003 moeten besturen. Een meerderheid van de oppositie steunt dit voorstel.

CDA en VVD hebben hier nog geen standpunt over. Zij lieten gisteren tijdens een vergadering van fractievoorzitters weten zich beetgenomen te voelen door de PvdA. ,,De PvdA heeft tijdens het spel nieuwe spelregels verzonnen'', zei fractievoorzitter H. de Vries van het CDA. Zijn VVD-collega H. Zijlmans beticht de PvdA van het voeren van een ,,dubbele agenda''.

De drie partijen hebben de afgelopen weken onder leiding van een extern adviseur vier keer onderhandeld. Zij hadden overeenstemming bereikt over de benodigde cultuuromslag in het Gelderse provinciehuis en de gevoeligheid van sommige dossiers die Provinciale Staten nog moeten behandelen. Het college zou opnieuw in moeilijkheden kunnen komen door de provinciale betrokkenheid bij de aanleg van een multifunctioneel transportcentrum en de organisatie van een bedrijvenbeurs.

Na een gesprek met verantwoordelijk portefeuillehouder Boxem deelden de drie partijen vrijdag de opvatting dat Boxems positie hierdoor niet in gevaar hoeft te komen. De PvdA-fractie floot dit weekend na spoedoverleg onderhandelaar Wijsman terug. ,,We hadden op zeer veel punten overeenstemming'', zei Wijsman gisteravond, ,,Maar om uit te sluiten dat het weer fout gaat, moet Boxem niet terugkeren als gedeputeerde.''