In de hel van Turkije hoopt PSV op een wonder

PSV moet vanavond ten minste gelijkspelen tegen Galatasaray om zich te kwalificeren voor de tweede ronde van de Champions League. Niet alleen de statistieken spreken in het nadeel van de Nederlandse landskampioen.

Zelfs in een verlaten Ali Sami Yen-stadion in Istanbul werd PSV-coach Erik Gerets gisteravond in gedachten teruggevoerd naar die helse avond in 1987, toen hij als speler werd geconfronteerd met de fanatieke fans van Galatasaray. Destijds bleek de 3-0 voorsprong uit het eerste duel net voldoende voor PSV om uiteindelijk zelfs de Europa Cup 1 te veroveren. In zijn rol van coach beseft Gerets dat ook de statistieken zijn ploeg geen houvast bieden om de explosieve ambiance in de Turkse stad te overleven.

Alleen een wonder lijkt PSV vanavond in het beslissende duel met Galatasaray een plaats in de tweede ronde van de Champions League te kunnen garanderen. Niet verliezen in Istanbul is daartoe de eerste opdracht en ook dan is de Nederlandse kampioen in de bizarre epiloog van groep D in de Champions League afhankelijk van de uitkomst van het duel tussen FC Nantes en Lazio Roma. Geen prettig perspectief voor de Nederlandse kampioen, die in Europese uitwedstrijden voornamelijk nederlagen heeft moeten incasseren.

Slechts drie van de laatste zeventien duels op vreemde bodem in de Champions League (Newcastle United in 1997, HJK Helsinki in 1998 en Dynamo Kiev in 2000) leverden een overwinning op. Dit seizoen zegevierde PSV in de competitie alleen bij het destijds nog onderaan bivakkerende Roda JC. Galatasaray verloor in de afgelopen zeventien thuisduels in de Champions League alleen van Chelsea, twee jaar geleden.

Het bezoek aan de Turken had dan ook op geen slechter moment kunnen komen voor PSV, dat het welslagen van dit seizoen afhankelijk heeft gemaakt van de vervulling van zijn Europese ambities. De bedenkelijke vorm van zijn team biedt Gerets ook al geen garantie voor een fraaie ontsnapping in Istanbul. De stoere verhalen over de heldendaden van PSV uit 1987 lijken aan de huidige selectie niet besteed.

Veertien jaar geleden moest zelfs de Belgische ijzervreter Gerets even slikken toen een Turkse supporter hem al bij aankomst op het vliegveld intimideerde. Treiterend liet de man zijn wijsvinger langs zijn strot glijden om aan te geven dat Galatasaray het incident tussen Gerets en de toenmalige assistent-coach Denizli in de thuiswedstrijd van PSV niet was vergeten.

,,Ik was dan ook het mikpunt van de agressie'', vertelde Gerets gisteravond voor de training van zijn elftal in het Ali Sami Yen-stadion. ,,Binnen twintig minuten stonden we met 2-0 achter en de sfeer was haast macaber te noemen. Maar wij hebben die vijandige stemming in ons voordeel weten te gebruiken. Het hielp natuurlijk ook dat PSV toen spelers als Lerby had die een flinke beuk konden uitdelen. De adrenaline heeft ons helpen overleven.''

In de wetenschap dat de huidige ploeg niet beschikt over zulke karaktervoetballers tracht Gerets nu geforceerd de druk bij zijn selectie weg te nemen. ,,Deze groep heeft niet zoveel talent als het team dat Europees kampioen werd'', erkende hij. Vandaar zijn ongeloofwaardige oproep aan de spelers om toch vooral te genieten van het cruciale gevecht met Galatasaray. Het rapport van PSV-scout Piet de Visser biedt wellicht enkele lichtpuntjes voor PSV. De Visser toonde zich zaterdag onder de indruk van het elan waarmee de nummer twee van Turkije op eigen veld Trabzonspor van het veld blies. ,,Ik heb zelden een ploeg gezien die in het eerste half uur zoveel gas kan geven als Galatasaray'', sprak De Visser.

De oud-trainer noteerde verder dat de Turken ,,een vorm van straatvoetbal spelen, zo gepassioneerd jagen ze op hun tegenstanders''. Hij had vooral genoten van de artiest Sergen. ,,Een prachtige linkspoot met een ragfijn inzicht in het spel.'' En voor enig geweld schrikken de spelers van Galatasaray volgens De Visser niet terug.

De gelouterde scout fluisterde Gerets ook in dat Galatasaray een grillige ploeg heeft die reeds in de eerste ontmoeting in het Gelredome veel kansen weggaf. In Arnhem won PSV vorige maand met 3-1 van de Turken. Het elftal van de Roemeense coach Lucescu worstelt nu met blessures, waardoor onder meer aanvoerder Bülent wellicht niet inzetbaar is.

Toch kan Gerets zich daar niet achter verschuilen. De coach concludeerde weliswaar dat PSV tot de laatste speeldag van de eerste ronde in de Champions League had meegedaan voor een plaats in de volgende ronde, maar het is de vraag of PSV-voorzitter Van Raaij daar genoegen mee neemt. De ambitieuze preses heeft steeds verklaard dat hij de UEFA Cup als ,,een B-toernooi'' beschouwt. Een volgend echec in de Champions League zou dan ook verregaande gevolgen kunnen hebben voor de trainer die dit seizoen een contract voor het leven kreeg aangeboden.

Volgens het doemscenario (PSV verliest bij Galatasaray en Lazio verslaat Nantes) is het zelfs mogelijk dat de Europese missie van de Brabanders al meteen in Turkije wordt beëindigd. De nummers drie uit elke groep in de eerste ronde van de Champions League worden verwezen naar het UEFA-Cuptoernooi. Wanneer PSV echter als laatste eindigt in poule D, zijn de inkomsten van 6,75 miljoen Zwitserse francs uit het eerste deel van de Champions League niet eens een troostprijs voor de club waarvoor aansluiting bij de Europese top een obsessie dreigt te worden.

    • Robèrt Misset