Goed nieuws

Financial Times

Lockheed Martin en zijn partners zijn niet de enige winnaars in de competitie om de Joint Strike Fighter te bouwen. Het besluit van het Pentagon om het contract toe te kennen aan één consortium is goed nieuws voor de Amerikaanse belastingbetalers en voor degenen die hopen op grotere openheid van defensiemarkten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. [...] De JSF is opgezet als een vliegtuig voor massaproductie met een vaste prijs van veertig tot vijftig miljoen dollar. Dat is goedkoop vergeleken met de Eurofighter van zestig miljoen dollar. [...]

Ten tweede: de VS hebben Groot-Brittannië ongekende invloed gegeven op het project, veel meer dan de omvang van de Britse order normaal met zich mee zou brengen. Dat kan voor andere regeringen, vooral in Europa, alleen maar de waarde aantonen van echte samenwerking.

Ten derde: het project moet gemeenschappelijke standaarden voor exportcontrole aanmoedigen. Dat is deels wegens de transatlantische samenwerking die het akkoord met zich mee brengt, en deels omdat BAE Systems, Lockheeds partner, diep betrokken is bij verscheidene Europese defensieprojecten.

Ten vierde: het JSF project heeft tot nu toe de akkoorden voor werkverdeling vermeden die zoveel samenwerkingsprojecten hebben geplaagd, vooral in Europa.