Ex-consul raakt zijn pas kwijt

De Moldavische president Vladimir Voronin heeft de voormalige honoraire consul van Libanon – tevens schoonzoon van een prominente oppositiepoliticus – zijn Moldavische staatsburgerschap ontnomen ,,in verband met terroristische activiteiten''. Dat meldt het Moldavische persbureau Basapress.

Mahmoud Ahmad Mahmoud heeft volgens de Moldavische geheime dienst SIS banden met de Libanese Hezbollah. De SIS begon deze maand een onderzoek naar Mahmouds doen en laten, maar er bestond al eerder verdenking tegen de man.

Mahmoud (35) vestigde zich in 1997 in Moldavië, na vijf jaar in Roemenië te hebben gewoond. Volgens de SIS was hij daar betrokken bij drugshandel en mensensmokkel. Hij zou in Roemenië een cel van de Hezbollah hebben gevormd en daarvoor grote geldbedragen hebben ontvangen. Dit alles was de Moldaviërs bekend toen Mahmoud naar Moldavië kwam: de Roemeense geheime dienst, de SRI, hield hem al lang in de gaten. Niettemin kon Mahmoud in Chi¸­sinau ereconsul van Libanon worden. Hij bleef dat tot 31 januari van dit jaar. Toen moest hij de functie opgeven, volgens Basapress ,,ondanks grote druk van hoge Moldavische functionarissen''.

Eén dag nadat president Voronin op 23 oktober het decreet had ondertekend waarmee Mahmoud zijn staatsburgerschap kwijtraakte (maar vóór de publicatie van dat decreet, gisteren) trouwde Mahmoud met de dochter van een van Moldavië's prominentste politici, Dumitru Diacov, ex-voorzitter van het parlement en leider van de Moldavische Democratische Partij – dit hoewel de SIS Diacov tevoren had geïnformeerd over de verdenkingen tegen Mahmoud. Diacov protesteerde gisteren heftig. Volgens hem gaat het bij de actie tegen Mahmoud om een samenzwering tegen zijn partij en is zijn schoonzoon het slachtoffer van een ,,politieke provocatie'' van de SIS.

Voronin heeft nog niet besloten of Mahmoud wordt uitgezet.