Euronext wint slag om beurs Londen

De consolidatie van de Europese beurzen is in een stroomversnelling geraakt door het succesvolle bod van het Frans-Belgisch-Nederlandse beursbedrijf Euronext op de Londense optiebeurs Liffe.

Het bestuur van de London International Financial Futures and Options Exchange (Liffe, spreek uit: laif) heeft gisteren unaniem ingestemd met een bod van 555 miljoen pond (1,98 miljard gulden) door Euronext, dat vorig jaar ontstond uit de gefuseerde beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel.

De aankoop, die nog moet worden goedgekeurd door Liffe's aandeelhouders, geeft Euronext een koppositie in Europa bij verdere consolidatie. Euronext troefde de London Stock Exchange (LSE) en de Deutsche Börse in Frankfurt af, die allebei een bod op Liffe hadden uitgebracht.

,,Deze nieuwe combinatie zal sterker zijn en zich beter kunnen ontwikkelen in een zeer competitieve markt'', zei de Franse Euronext voorzitter Jean-François Théodore. Hij voegde eraan toe dat internationale spelers een goede positie moeten hebben in Londen, het belangrijkste financiële centrum in Europa. Liffe-directeur Hugh Freedberg, noemde het resultaat ,,de juiste uitkomst voor Liffe en voor Londen''.

Liffe was na Deutsche Börse de grootste Europese beurs voor zogeheten derivaten en verhandelt allerlei contracten op opties en termijncontracten op aandelen en obligaties. De nieuwe combine zal met 458 miljoen verhandelde contracten de grootste van Europa worden. Euronext hevelt volgens het akkoord zijn eigen derivatenhandel naar Londen over, waar die wordt geïntegreerd in het elektronische handelssysteem van Liffe. Het management van Liffe blijft aan, zoals Liffe-voorzitter Sir Brian Williamson had geëist. Hij verdient via opties zelf 7,3 miljoen pond aan de overname.

Euronext betaalt 18,25 pond contant per aandeel. De prijs is meer dan het dubbele van de koers van eind september toen Liffe bekend maakte dat er verschillende gegadigden waren voor de laatste grote onafhankelijke derivatenbeurs in Europa. Sommige analisten plaatsen vraagtekens bij de prijs, omdat Euronext pas rond 2005 tussen de 10 en 15 miljoen pond per jaar denkt te besparen door de overname. Daarnaast zijn er eenmalige integratiekosten van 20 miljoen pond.

Euronext heeft contanten achter de hand. Het haalde bij de beursgang deze zomer 400 miljoen euro op. Om de aankoop van Liffe te kunnen financieren zal het een lening afsluiten van zo'n 200 miljoen pond.

Euronext wordt door de transactie ongeveer even groot als de Deutsche Börse, maar zou door zijn basis in vier Europese landen beter geplaatst zijn voor verdere overnames.

Euronext behaalde vorig jaar een omzet van 752 miljoen euro. Liffe kende in 2000 een omzet van 88,6 miljoen pond. Geen van de 700 werknemers van Liffe zal worden ontslagen.

Théodore liep gisteren vooruit op besprekingen met ,,Amerikaanse partners''. Zowel de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq als de New York Stock Exchange (NYSE) zoeken naar een Europees bruggenhoofd om een wereldwijd, continu handelend platform te vestigen. Nasdaq verwierf in maart al de Belgische technologiebeurs Easdaq.