Euronext betaalt een hoge prijs voor Liffe

Geld wint het bijna altijd van patriottisme op de financiële markten. Daardoor heeft Euronext, het samenwerkingsverband van de beurzen van Frankrijk, Nederland en België, de strijd met de London Stock Exchange (LSE) om derivatenbeurs Liffe gewonnen. Euronext bood de belanghebbenden van Liffe de makkelijkste optie: betaling in cash, weinig onrust voor de klanten en geen problemen met de toezichthouders.

De financiële beleggers, die 40 procent van Liffe in handen hadden, hoefden niet lang na te denken over het bod van 18,25 pond sterling per aandeel. De LSE zou er een zware dobber aan hebben gehad om zijn gecombineerde bod van aandelen en cash te laten slagen, omdat het risico dan bij de beleggers in Liffe was komen te liggen. Een deal tussen Deutsche Boerse en Liffe, die tot een machtig concern zou hebben geleid, was waarschijnlijk op bezwaren van de toezichthouders gestuit. Het risico was groot dat er dan zes maanden gewacht had moeten worden op het groene licht.

De overname door Euronext geeft het management van Liffe de kans een belangrijke rol te blijven spelen in de leiding van de gezamenlijke derivatendivisie. De klanten van Liffe kunnen rustig in hun stoel blijven zitten. Het handelssysteem Connect blijft het platform waarop transacties plaatsvinden. De concurrerende bieders konden die garantie niet geven. De klanten van Liffe kunnen straks op een markt opereren ter grootte van de Chicago Mercantile Exchange, met grotere handelsvolumes, grotere liquiditeit en mogelijk lagere transactiekosten. De band met Euronext voorziet daarnaast in expansiemogelijkheden in Euroland.

Toch zal het voor Euronext moeilijk zijn om de kosten te rechtvaardigen. Als 12 pond sterling per aandeel een redelijke prijs voor Liffe was, heeft Euronext een premie van bijna 200 miljoen pond betaald. Dat is bijna een kwart meer dan de nettowaarde van de beloofde kostenbesparingen. Het risico ligt nu volledig bij de aandeelhouders van Euronext en er moet nog veel bewezen worden.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Rob Cox