Bridgevrouwen op WK uitgeschakeld

Aan het WK bridge is voor de Nederlandse vrouwenploeg een voortijdig einde gekomen. De titelhouder eindigde als negende in de voorronde. Dat was één plaats te laag voor de kwartfinale.

In de voorlaatste ronde vergooide Nederland zijn kansen met een zware nederlaag tegen India, dat de laatste plaats bezette. De overwinning op koploper Frankrijk in de laatste wedstrijd was fraai, maar kwam te laat. Terugkijkend op het toernooi had Nederland ook geen recht op een beter resultaat. ,,We hebben ver beneden ons kunnen gespeeld'', zei Femke Hoogweg.

De debutante stelde zich daarmee wel erg bescheiden op, want zo slecht was het ook weer niet. Met gedegen en technisch verzorgd spel is Nederland in staat de sterke landen te weerstaan. Tegen hen scoorden de vrouwen dan ook boven het gemiddelde. In tegenstelling tot de concurrentie bleken de Nederlandse vrouwen niet in staat om hoge scores te behalen tegen de zwakke landen. Daarvoor was het spel van Nederland te gezapig en ontstond er zelden de druk die nodig is om punten te halen. Non-playing captain Ed Franken en coach Chris Niemeijer zullen een manier moeten vinden om de vrouwen weer met flair te laten spelen en hen met plezier aan tafel te laten zitten. Zij zullen het met deze groep vrouwen moeten doen, want alternatieven zijn er niet.

Het WK bridge is inmiddels gevorderd tot de halve finales. In de Bermuda Bowl (WK open) ging de meeste aandacht uit naar het treffen tussen Italië en de Verenigde Staten 1. Beide teams beschikken over enkele van de beste paren ter wereld. In de afgeladen demonstratiezaal ontrolde zich een adembenemend gevecht, waarbij tot op tweederde de strijd gelijk op ging. Daarna volgden 32 vernietigende spellen die hun weerga nauwelijks kennen.

    • Jan van Cleeff