Bonden bij KPN zoeken advies

De vakbonden bij KPN willen een externe financiële deskundige inschakelen voor de onderhandelingen over een geheel nieuw sociaal plan. Ze zijn niet overtuigd van de noodzaak om 4.800 werknemers te ontslaan, een maatregel die vorige week door het telecombedrijf is aangekondigd.

Dit zeiden de bonden gisteren na afloop van het eerste overleg dat zij met de KPN-directie hebben gevoerd. Daarbij bleek dat KPN geld heeft voor een sociaal plan. Maar bedragen zijn niet genoemd.

Het overleg werd bijgewoond door A. Scheepbouwer, die aanstaande donderdag P. Smits opvolgt als bestuursvoorzitter van KPN. Smits zelf was niet aanwezig, wel financieel bestuurder M. Henderson. Scheepbouwer hield de vakbonden voor dat het ,,alles of niets'' is, aldus bestuurder R. Harmsen van de Bond van Telecompersoneel.

De bonden willen dat de raad van bestuur een gebaar maakt, door een percentage van zijn salaris in te leveren. Dit om te onderstrepen dat de top niet alleen maar offers vraagt van het personeel. De KLM-directie besloot onlangs 15 procent van haar salaris in te leveren om die reden. Scheepbouwer heeft toegezegd dat hij zo'n maatregel in overweging zal nemen.

De financiële problemen van KPN zijn groot, erkennen de vakbonden. Maar zij zijn niet overtuigd van de cijfers die zijn verstrekt door de raad van bestuur. ,,Daarom willen we een externe deskundige inschakelen die open en bloot meekijkt naar de cijfers'', zei bestuurder P. Wiechmann van de AbvaKabo FNV gisteren. ,,Dit soort cijfers zijn voor ons geen dagelijkse kost'', aldus B. Bakker van CNV-bond CFO.

Niet alleen de omvang van het ontslag, maar ook het tempo waarin KPN van zijn 4.800 werknemers af wil, staat voor de bonden ter discussie. Het concern wil dat de meeste ontslagen vóór de zomer van 2002 een feit zijn.

De vakbonden zetten het overleg met KPN donderdag voort. Vanavond spreken ze met minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.