Beurzen in ban van malaise in Argentinië

De stemming op de beurzen in Europa werd vanmorgen indirect bepaald door de aanhoudende malaise in Argentinië. Gisteravond reageerde New York met een koersdaling van 2,9 procent voor het Dow Jonesgemiddelde en een koersval van 3,9 procent voor de Nasdaq-index op de groeiende angst dat Argentinië zijn betalings- en renteverplichtingen op zijn buitenlandse dollarschulden niet zal kunnen voldoen.

Argentinië heeft voor 132 miljard dollar aan buitenlandse schulden, en heeft al 22 miljard dollar aan steun van het Internationale Monetaire Fonds ontvangen. Desondanks vrezen beleggers dat de Argentijnse peso moet devalueren, of dat het land zal aankondigen het betalen van rente en aflossingen tijdelijk te staken.

Op het Damrak bleven de beleggers vanmorgen grotendeels langs de zijlijn staan. De omzetten waren gering. In reactie op de lagere slotkoersen in New York opende het Damrak 1,5 procent lager om zich het grootste deel van de ochtend rond dat verlies te bewegen. Tegen twaalven zakte de AEX-index nog iets verder weg. De graadmeter noteerde zo'n 1,8 procent lager.

Een groot deel van de aandelen stond vanmorgen op verlies. Heineken was een van de weinige hoofdfondsen die wel hoger koerste. Bij de dalers domineerden de ICT-bedrijven. KPNQwest werd 7,8 procent goedkoper op 7,92 euro. Ook KPN ging naar beneden, 7,1 procent op 4,04 euro. ASM Lithography, Philips, UPC, Versatel en Getronics leverden tussen de 2,7 procent en 5,2 procent in. Bij de middelgrote fondsen bungelden BE Semiconductors (halfgeleiders) en IT-consultant CMG onderaan met verliezen van dik 5,5 procent. De Telegraaf boette voor de winstwaarschuwing die het maandag nabeurs afgaf. Het bedrijf wijt dat aan het inzakken van de advertentiemarkt. Het aandeel verloor 7,8 procent.

De Argentijnse kwestie wierp vanmorgen ook haar schaduw over de andere Europese beurzen. In Londen stond de FTSE-index lager. Banken waren de meest in het oog springende slachtoffers van de angst voor een nieuwe peso-crisis, en de daling van de Nasdaq-index met bijna 4 procent raakte de telecomsector. In Frankfurt werd de stemming verder bedorven door een winstwaarschuwing van het chemiebedrijf Degussa, dat na die tijding met 5 procent onderuitging. Volkwagen, dat juist een meevallende winst meldde, kon daar op de beurs geen munt uit slaan. Een aanvankelijke stijging van het aandeel verdampte in de loop van de ochtend. De DAX-index moest daarop inleveren. Parijs zag vooral technologieaandelen dalen. De CAC-index ging verder onderuit.

In Tokio hadden de dalers onder de aandelenkoersen de overhand. Vanmorgen ging de Nikkei-index naar beneden met 99,49 punten tot 10.512,82. Dat komt overeen met een daling van 0,9 procent. Tegenvallende bedrijfsresultaten die gisteren nabeurs naar buiten waren gekomen, leverden behoorlijke koersdalingen op. Daar kwam bij dat bekend werd dat de werkloosheid in Japan in september is opgelopen tot het record van 5,3 procent van de beroepsbevolking.

De andere beurzen in Azië waren eveneens in mineur. De beurs van Zuid-Korea deed het met een verlies van 2,7 procent het slechtst. Hongkong eindigde 1 procent lager. In Australië viel het verlies mee. De daling bedroeg net geen 0,1 procent.