Beleggers hopen op redding Kvaerner

Het in problemen verkerende Noors-Britse ingenieursbureau Kvaerner onderhandelt met zijn banken en met grootaandeelhouder Yukos, een Russisch energieconcern, over een reddingsplan. Dat maakte Kvaerner vanochtend bekend voordat de handel in zijn aandelen, die gisteren stil lag, werd hervat. Beleggers speculeerden op positief nieuws; de koers steeg vanochtend in Oslo met ruim 30 procent.

De Nederlandse bank ABN Amro is volgens een Kvaerner-directeur in Nederland een van de huisbankiers van het concern en was zes weken geleden, de dag na de aanslagen in de VS, samen met Norske Bank niet meer bereid om een lening van 450 miljoen euro (992 miljoen gulden) te verstrekken. Daardoor kwam Kvaerner in acute geldnood. Mochten de banken en de grootaandeelhouders vandaag geen overeenstemming bereiken, dan dreigt Kvaerner failliet te gaan. Bij Kvaerner, dat is opgericht in 1853, werken wereldwijd 35.000 mensen, waarvan ruim 1.000 in Nederland. Het ontwerpt en bouwt complexe fabrieksinstallaties voor de olie-industrie en de chemiesector.

Kvaerner maakte gisteren bekend dat de verliezen dit jaar al zijn opgelopen tot 1,2 miljard gulden. Kvaerners problemen zijn terug te voeren op te snelle expansie in de jaren negentig, waardoor het concern is opgezadeld met een grote schuldenlast. Vooral de overname van het Britse Trafalgar in 1996 leidde tot grote problemen.

BREAKING VIEWS: pagina 19