Arena wenst binnen drie jaar kunstgras

De Arena wil binnen drie jaar een kunstgrasveld aanleggen. Ajax, vaste bespeler van het stadion, wacht met de aanleg tot ,,het kunstgras een perfecte imitatie van goed natuurgras is'', zegt directeur A. van Eijden.

Ajax is vooral geïnteresseerd in kunstgras, omdat het natuurlijke gras slecht wortel schiet in de Arena. Het multifunctionele stadion laat volgens wetenschappelijk onderzoek te weinig licht en lucht door. Sinds de opening in 1996 heeft de directie van de Arena 25 keer een grasmat moeten vervangen. Uit protest tegen de `knollentuin' in de Arena stuurden supporters van Ajax vorige winter twee koeien het veld op.

De totale kosten voor de vervanging van de 25 natuurgrasvelden worden geraamd op zeven miljoen gulden. De aanleg van een kunstmat kost maximaal anderhalf miljoen. Het 26ste grasveld in de Arena is momenteel van goede kwaliteit. Volgens de stadiondirectie is er toch geen aanleiding de plannen op de lange baan te schuiven.

Directeur H. Markerink van de Arena: ,,Het veldprobleem ontstaat in de winter, als het gras niet meer groeit. We vonden in Amerika een product dat van betere kwaliteit is dan menig grasveld. We wilden deze nieuwe mat deze winter aanleggen, maar de tijd is er nog niet rijp voor. De clubs moeten nog wennen aan de gedachte.''

Uit een onderzoek van de KNVB bleek dat de profclubs in Nederland verdeeld zijn over voetbal op kunstgras. Sommige clubs spreken van competitievervalsing. Andere clubs zijn gematigd positief. Heerenveen speelt op een natuurlijke grasmat die verweven is met een klein percentage kunstgras. FC Twente heeft een oefenveld dat geheel uit kunstvezels bestaat. De Enschedese club is positief verrast door de kwaliteit van het veld.

De KNVB zegt de ,,ontwikkelingen niet meer te kunnen tegenhouden''. Competitieleider W. van Rhee: ,,De wereldvoetbalbond FIFA heeft kunstgras gecertificeerd, dus wij hebben als bond niets anders te doen dan te volgen. Tegenstanders kunnen niet meer weigeren op kunstgras te spelen. Van het kunstgras moet wel zijn aangetoond dat het dezelfde waarden heeft als optimaal natuurgras.''

Trainingscomplex De Toekomst, eigendom van Ajax, dient als proefterrein voor de ontwikkelaars van kunstgras in de Arena. Rond de jaarwisseling wordt één van de (gras)oefenvelden vervangen door een kunstgrasveld. Volgend voorjaar krijgt één van de bijvelden van het stadion een kunstgrasveld. Het hoofdveld in de Arena, dat ook wordt bespeeld door de American footballclub Amsterdam Admirals, is vermoedelijk over drie jaar aan de beurt.

Bij de ontwikkeling van een kunstgrasveld werken de directies van Ajax en de Arena samen met hoofdaannemer Edel Grass, grasvezelfabrikant Thiolon Grass/Koninklijke Ten Cate en de rubberfirma Rubber Resources (Vredestein). Commercieel manager K. Pluim van Edel Grass weet de voordelen van voetbal op kunstgras. ,,Geen afgelastingen, hoge gebruiksintensiviteit en een besparing van de onderhoudskosten.''

De toekomstige voetbalvelden bestaan uit de zogenaamde LSR-vezel, drie centimeter boven de tapijtrug vermengd met tachtig ton zogenaamd gemalen rubber. LSR staat voor Lower Sliding Resistance. In het verleden zorgden slidings voor blessures en brandwonden.

In Amerika werd al in de jaren zeventig op kunstgras gevoetbald. In Engeland speelden Luton Town en Queens Park Rangers in de jaren tachtig op een kunstmat. In Liberia en op de Faroer Eilanden wordt ook op kunstgras gevoetbald. De reglementen van de FIFA staan toe dat de eigenaar van een stadion om klimatologische redenen naar een kunstgrasveld mogen uitwijken.