`11 september biedt kansen'

De terreuraanvallen in Amerika zijn ,,een historische kans'' om geld te verdienen. Met die oproep is Lloyd's of Londen het middelpunt van een schandaal geworden. Volgens parlementariërs is het ,,smakeloos om munt te willen slaan uit de tragedie van anderen''.

Een nieuwsbrief aan de leden van het concern, dat wereldwijd risico's in lucht- en scheepvaart, onroerend goed en door slecht weer (her)verzekert, zegt dat de sterk gestegen premies sinds 11 september een buitenkansje zijn. De vereniging van leden, de zogeheten Names, particulieren die met hun privé-vermogen garant staan voor een deel van Lloyd's risico's, schrijft in de nieuwsbrief maatregelen te hebben genomen ,,om maximaal voordeel te behalen uit de omstandigheden''.

Norman Baker, een parlementslid van de Liberal Democrats, noemde de brief ,,zeer smakeloos''. Labour-parlementslid Tom Watson noemde de brief ,,werk van profiteurs'' en riep de Names op een deel van eventuele winsten aan goede doelen te schenken. Een Lloyd's-woordvoerder zei dat het niet gaat om een brief van het concern zelf, maar van de Names-vereniging. Hij weigerde de brief te veroordelen, omdat die niet was bedoeld voor een breder publiek. ,,De Names-vereniging heeft alleen tot taak de belangen van zijn leden te dienen'', aldus de woordvoerder.

De aanslagen waren overigens gemengd nieuws voor de 2.852 Names, die samen 246 miljoen pond in Lloyd's hebben zitten. Een deel van degenen die zo in luchtvaart investeren is gevraagd om tienduizenden ponden per persoon bij te passen om de totale schade voor Lloyd's van 1,3 miljard pond te dekken. Bedrijven, vooral in de VS, dekken het hoofdrisico van Lloyd's, nadat een meerderheid van de Names het concern in de jaren '80 en '90 de rug toekeerde.