Van Hooijdonk snoert critici de mond

Met dodelijke precisie legde Pierre van Hooijdonk gisteren kort voor rust uit een vrije trap de basis voor de 4-0 overwinning van Feyenoord op FC Utrecht. Met twee doelpunten na rust werkte de aanvalsleider in de aanloop naar het Champions-Leagueduel met Spartak Moskou vervolgens aan het zelfvertrouwen van de Rotterdammers. Een probleem voor Feyenoord is echter dat Van Hooijdonk woensdag met een schorsing ontbreekt als de club een plaats in het UEFA-Cuptoernooi veilig moet stellen.

De 31-jarige spits van Feyenoord was er gisteren op gebrand om een goede prestatie met zijn ploeg neer te zetten. Veel doelpunten had de deze zomer van Benfica overgekomen spits nog niet gemaakt. Zijn spel was in de competitie tot dusverre allerminst briljant te noemen. Toen hij ook nog eens openlijk de speelwijze van Feyenoord bekritiseerde en vervolgens zelf na een onbesuisde actie tegen Sparta Praag een rode kaart kreeg, was de door zijn komst ontstane euforie vrijwel weggeëbd.

Terwijl zijn ploeggenoten afgelopen dinsdag tegen Bayern München nog wanhopig streden voor een laatste kans in de tweede ronde van de Champions League, richtte Van Hooijdonk zich al volledig op het duel met middenmoter FC Utrecht. Na de trainingen nam hij zoals gebruikelijk een reeks vrije trappen. Vooral om het ,,goede gevoel'' te houden. Een zeer gedreven Van Hooijdonk betrad gisteren voor veertigduizend toeschouwers het veld in de Kuip.

Van Hooijdonk heeft al vaak laten weten dat hij dit seizoen niets liever wil dan kampioen van Nederland worden. Maar het is de nummer negen van de Rotterdammers na een kwart van de competitie inmiddels ook duidelijk geworden dat de ploeg van coach Van Marwijk nog lang geen geoliede machine is. Met name de voor Van Hooijdonk belangrijke aanvoer van de vleugels laat te wensen over. De jonge Braziliaan Leonardo is na een vormcrisis zijn plaats in de basis kwijt en de Ivoriaan Kalou wordt geplaagd door blessures.

In het duel met FC Utrecht werd Van Hooijdonk aan de linkerkant geflankeerd door de Japanse middenvelder Ono. Op rechts maakte dit keer de Braziliaan Leonardo dos Santos (ook wel Leonardo II genoemd) zijn debuut in de basis van Feyenoord. Achter Van Hooijdonk speelde de weer vrijwel geheel van een blessure herstelde Deen Tomasson op zijn gebruikelijke positie als schaduwspits.

In de eerste helft slaagde Feyenoord er niet of nauwelijks in om openingen te vinden in de defensie van het defensief spelende FC Utrecht. De ploeg van coach Adelaar zocht anderhalve week geleden in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi tegen AC Parma nog doelbewust de aanval. De Italianen straften de naïeve speelwijze koelbloedig met 3-1 af. Het nieuwe realisme is sindsdien kennelijk ook doorgedrongen in Utrecht. Tegen Feyenoord werd de veel scorende Joegoslaaf Gluscevic op de bank gehouden en moest de jeugdige Kuyt het voorin in zijn eentje proberen te klaren.

Voor het publiek ontspon zich een oervervelend schouwspel. Het duurde maar liefst tot de 28ste minuut voordat de eerste echte kans van de wedstrijd kwam. Niet het tot dan toe krachteloos aanvallende Feyenoord, maar het op de counter spelende Utrecht was het dichtst bij de openingstreffer. Feyenoord-doelman Zoetebier beoordeelde een voorzet van Kuyt volkomen verkeerd, maar Jochemsen slaagde er niet in om de bal in het lege doel te schieten.

Tien minuten later zorgde Utrecht-verdediger Roest voor de eerste kans van Feyenoord door Tomasson op zo'n 25 meter van het doel onderuit te trekken. Een ideale plek voor Van Hooijdonk. Feilloos krulde de aanvaller de bal over de muur in de linkerbovenhoek. Met gebalde vuisten rende Van Hooijdonk naar de Feyenoord-fans om zijn vijfde seizoenstreffer (de derde uit een vrije trap) te vieren. De ban was gebroken.

In de tweede helft Feyenoord besliste de Zweed Elmander een minuut nadat hij was ingevallen voor de geblesseerde Ono de wedstrijd door na een fraaie solo ruim twintig minuten voor tijd de 2-0 binnen te schieten. Via een kopbal uit corner en een schot na een mistrap van een Utrecht-verdediger maakte Van Hooijdonk het karwei af. Enig minpuntje voor Feyenoord was het uitvallen van Van Wonderen met een hamstringblessure.

Van Hooijdonk liep na afloop met een glimlach door de catacomben van de Kuip. Hij genoot nog even hardop na van zijn vrije trap. ,,Ik maakte ze ook al zo toen ik nog bij RBC en NAC voetbalde. Dat kwam alleen nooit op de televisie. Ik vertrouw van alles het meest op mijn traptechniek. Zo'n vrije bal is dan ook ideaal. Niemand die tegen je op springt, een sliding maakt of je duwt. Gewoon helemaal vrij schieten. Heerlijk.''

Maar echt tevreden over het spel van Feyenoord was Van Hooijdonk niet. ,,Ik heb dan wel drie keer gescoord. Maar dat gebeurde uit een vrije trap, een corner en na een fout van een verdediger. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik een goede voorzet heb gehad. Maar goed, ik wil die jongens ook niet te veel bekritiseren.''

Met zijn optreden snoerde man van de wedstrijd zijn criticasters voorlopig de mond. Woensdag tegen Spartak Moskou zal hij weer op de tribune plaats moeten nemen als een kritische toeschouwer.

Feyenoord

4

FC Utrecht

0

Ruststand 1-0. 38. Van Hooijdonk 1-0, 68. Elmander 2-0, 79. Van Hooijdonk 3-0, 89. Van Hooijdonk 4-0. Schds: Temmink. Tsch: 40.000. Gele kaart: Roest, Vreven (FC Utrecht).

    • Koen Greven