Senior wil niet pinnen

Er wordt driftig gepind bij geldautomaten in de binnenstad van Groningen. Maar niet door ouderen. Senioren hebben een hekel aan pinautomaten. Niet dat ze bang zijn van een zwerver die naast een batterij geldautomaten op de hoek van de Grote Markt bedelt om dubbeltjes. Ook niet dat ze veel moeite hebben met de bediening van het apparaat. Dat leer je vanzelf, zeggen de ouderen, en gelukkig zijn er mensen van de bank die wel eens met je willen meelopen om een en ander uit te leggen. En ook niet, zeggen ze, omdat ze zo vaak hun pincode vergeten. Ik heb een heel gemakkelijk te onthouden pincode, zegt enigszins geheimzinnig een van de weinige dames die we pinnend aantreffen in Groningen.

Dat senioren geldautomaten mijden, heeft vooral te maken met gevoelens van onveiligheid. Ze gaan liever naar de supermarkt waar ze bij het afrekenen tweehonderd gulden extra mogen pinnen dan dat ze tegen een winderige muur zonder privacy geld uit de muur moeten trekken en bang zijn dat ze worden beroofd. Op de Vismarkt waar op marktdagen overvallers ongezien weg kunnen komen in het gedrang. Of juist op enge, eenzame plaatsen.

Het gevoel van onveiligheid is subjectief, erkennen de ouderenbonden, als je hun voorhoudt dat de politie niet veel extra meldingen van berovingen bij geldautomaten binnenkrijgt. En als stadswachten met minuscule handboeien op hun stropdas in Groningen beweren dat hun nog nooit is gevraagd een pinnende oudere te beschermen, dan zal dat wel zo zijn. Maar ook subjectieve gevoelens moeten serieus genomen worden, zeggen de gezamenlijke ouderenbonden in Groningen. Onlangs hebben ze een boze brief gestuurd naar de SNS bank, een van de laatste banken die er in het kader van de vooruitgang toe is overgegaan om aan de balie niemand meer te helpen die minder dan elfhonderd gulden oftewel vijfhonderd euro komt opnemen. Tijden veranderen, staat er op een affiche van de bank aan de Oude Ebbingestraat. De bonden vinden dat de bank met efficiency-maatregelen had moeten wachten tot na een overleg met minister Zalm. Die heeft al laten weten dat hij niet in de bedrijfsvoering van banken kan treden, maar dat hij ze best wil wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om kwetsbare groepen ter wille te zijn.

De banken voelen weinig voor een algemeen pardon voor ouderen. Ze willen misschien wel een uitzondering maken voor mensen die fysiek echt niet kunnen pinnen. De SNS bank overweegt meer geldautomaten binnen de filialen te plaatsen. Maar het plaatsen van geldautomaten in winkels, bibliotheken of verzorgingstehuizen zoals de bonden willen, zodat de ouderen bovendien nog eens een praatje met iemand kunnen maken, lost volgens de banken ook niets op. Ook in een winkel kun je beroofd worden. Ze adviseren om niet te pinnen op plaatsen waar je je onveilig voelt.

    • Arjen Schreuder