Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer aandacht voor de hoorzittingen in de Tweede Kamer over de mogelijke fraude met de Europese sociale subsidies. Het rapport van de Commissie-Koning had eigenlijk antwoord moeten geven op alle vragen, maar in plaats daarvan riep het rapport nog meer vragen op. Ook een gesprek met CDA-Kamerlid Gerda Verburg. Ned.2, 17.35-18.43u.

Waskracht! Voor de tweede keer heeft de redactie van Waskracht! een videoboodschap van de Afghaanse overheid ontvangen. De reden hiervoor is onduidelijk. Het lijkt erop dat het Talibaanregime, naast de televisiezender Al-Jazira, ook Waskracht! geschikt acht voor het doorgeven van informatie. Ned.3, 20.05-20.35u.

Netwerk. Portret van kandidaat-lijsttrekker voor Leefbaar Nederland Pim Fortuyn en de voorgeleiding van Miloševic voor het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Ook een gesprek met de directeur van de gevangenis in Belgrado waar Miloševic verbleef voordat hij aan Den Haag werd uitgeleverd. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Rechtstreeks verslag uit Leeuwarden van het raadsdebat over de boete van 50.000 gulden als de onlangs met ontslag gedwongen burgemeester Loeki van Maaren-Van Balen praat over de werkelijke reden van haar vertrek. Ook aandacht voor de derde keer dat Miloševic voor het Joegoslavië Tribunaal moet verschijnen. Ned.3, 22.25-23.00u.

DOCUMENTAIRES

De Koude Oorlog. Negende aflevering in een serie over de geschiedenis van de Koude Oorlog belicht de gebeurtenissen die leidden tot de bouw van de muur. Duizenden Oost-Duitsers ontsnapten via Berlijn naar het Westen. Nikita Chroesjtsjov wilde het het Westen uit Berlijn verdrijven. Ned.1, 17.08-18.03u.

DNW - rooksignalen uit de nieuwe wereld. Vroeger waren filantropen adellijke elites en godvrezende industriëlen die overtollig geld lokaal wegschonken zonder er verder naar om te kijken. Nu zijn er de `nieuwe filantropen' rijk geworden individuen (vaak ex-ondernemers) die hun vermogen liever zelf beheren. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zou graag een kleptocratentax zien. Ook met de eerste Nederlandse hoogleraar filantropie Theo Schuyt. Ned.3, 20.35-21.28u.

Spots. De Golden Gloves in Gent is de succesvolste boksclub van het land, en hun ledenaantal groeit gestaag. Opvallend is dat ruim 80 procent van de leden van buitenlandse afkomst is. Het bestuur gaat prat op de sociale instelling van de club. Canvas, 20.55-21.35u.

Waco: A new revelation I en II. Nieuwe feiten over het drama in 1993 in de Texaanse stad Waco waarbij tachtig leden van de sekte van David Koresh door een grote brand op het terrein waar zij zich hadden teruggetrokken om het leven kwamen. Discovery, 22.00-24.00u.

Dokument: Kids in control. Over een theaterproject voor kinderen in Noord-Ierland. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.55-23.37u.

Living with cancer. Serie waarin een groep patiënten met kanker gevolgd wordt tijdens de behandeling. Een 53-jarige vrouw krijgt na een borstoperatie plastische chirurgie en een 58-jarige kankerpatiënt blijkt ook nog eens prostaatkanker te hebben. BBC1, 23.35-0.35u.

Der Chinesische Markt. Documentaire over een grote handelsmarkt in Boedapest, waar de handelaren voor een groot deel uit China afkomstig zijn. Een aantal van hen wordt geportretteerd. ZDF, 0.10-1.45u.

AMUSEMENT

De televisiejaren. Bekende Nederlanders halen aan de hand van fragmenten uit 1989 herinneringen op aan o.a. de val van de Berlijnse muur, Ko de Boswachtershow, de dans Lambada en de hit Alles kan een mens gelukkig maken van René Froger. Met vanavond o.a. zanger Guus Meeuwis en programmamaker Burny Bos. Ned.1, 18.03-18.30u.

Villa Felderhof. Rik Felderhof ontvangt in zijn voor deze ontmoetingen gehuurde villa aan de Côte d'Azur vice-premier Annemarie Jorritsma en tv-presentatrice Caroline Tensen. Ned.1, 21.02-21.57u.

Lock, Stock... Eerste aflevering van een misdaadserie over de ongelukkige en komische avonturen de vier stuntelende crimineeltjes Moon, Bacon, Jamie en Lee en hun pub, The Lock. Naar de film Lock stock and two smoking barrels (1998) van de Britse regisseur Guy Ritchie. Ned.2, 21.52-22.40u.

De rijdende rechter. Mr. Frank Visser doet vanavond bindende uitspraken in de ruzie tussen een leraar uit Grave die het niet pikt dat een parkeerterrein bij zijn huis is omgebouwd tot speelplaats voor de jeugd en hun ouders. En dit terwijl er juist nijpende parkeerproblemen zijn in wijk. Ned.1, 22.25-22.55u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Jan Wiersma en Rob van de Water die een boek hebben geschreven over het internationale afluisternetwerk Echelon. Verder een optreden van de Spaanse gitarist Paco Peña. RTL4, 22.30-23.30u.

Pakhuis De Jong. Onder meer een gesprek met SP-voorman Jan Marijnissen. Verder een optreden van de zangeres Ellen ten Damme. Ned.3, 23.00-23.430u.

SPORT

Studio Spaan. In dit satirisch sportprogramma onder meer een gesprek met de Nederlandse spits van Manchester United, Ruud van Nistelrooy. Ned.3, 21.28-22.00u.

Studio sport, eredivisie op maandag. Onder meer gesprekken met ex-scheidsrechter en directeur voetbalzaken bij FC Twente Jaap Uilenberg en scheidsrechter Dick Jol. Ook een reportage over het Sjaak Swart-museum in de Arena. Ned.2, 22.40-23.45u.

KUNST

J'ai rendez-vous avec vous: Georges Brassens. Portret uit 1991 van de in 1981 overleden zanger en gitarist Georges Brassens. De titel van de documentaire is ontleend aan een van zijn chansons. Zie ook filmselectie Porte des Lilas. TV5, 21.00-22.00u.

Renaissance secrets. Presentator professor John Guy vertelt hoe de reisboekenschrijver Thomas Coryat in 1608 Venetië bezocht en beschreef hoe alles, van meubels, kleding en zelfs mensen te koop waren. BBC2, 20.30-21.00u.

FILM

The Golden Child (Michael Ritchie, 1986, VS). Brutaaltje Eddie Murphy is een kwieke welzijnswerker in sprookjesavontuur. Hij moet een Tibetaans knulletje, de personificatie van het Goede, beschermen tegen duivelse schurk Charles Dance. V8, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Porte des Lilas (René Clair, 1967, Frankrijk). Laatste nawee van het Franse `poëtisch-realisme' laat drankzuchtige Pierre Brasseur vriendschap sluiten met gangster Henri Vidal. Ook met George Brassens, in zijn enige filmrol. TV5, 22.15-24.00u. en morgen, 14.15-16.00u., & 18.15-19.55u.

. Halloween (John Carpenter, 1978, VS). Uiterst succesvolle, voor slechts 300.000 dollar vervaardigde griezelfilm uit de periode dat regisseur Carpenter nog het vermogen bezat om met de eenvoudigste filmmiddelen griezelkunst van grote klasse te bedrijven. Met Donald Pleasance als psychiater en Jamie Lee Curtis als babysitter. BBC1, 0.15-1.50u.

I Tartari (Ferdinando Baldi & Richard Thorpe, 1961, Italië). Spektakelfilm met stripachtig scenario, geroutineerd en met vaart in beeld gebracht. De Vikingen, de Tartaren en de Slaven hakken elkaar in de pan bij de Wolga. Met Orson Welles. ARD, 0.50-2.10u., nagesynchroniseerd.

Kalle Stropp och Grodan Boll pa svindlande äventyr (Jan Gissberg, 1992, Zweden). Animatiefilm voor kinderen vanaf 4 jaar vertelt pretentieus verhaaltje over een kikker en een sprinkhaan die een ecologische ramp voorkomen. Smaakvolle, impressionistische decors. Morgen, Ketnet, 9.25-10.50u.

. One Touch of Venus (William A. Seiter, 1948, VS). Muzikale komedie is gekortwiekte verfilming van Broadwayhit van Kurt Weill, S.J. Perelman en Ogden Nash. Timide winkelbediende Robert Walker valt voor tot leven gekomen Venusbeeld Ava Gardner. De laatste zingt met de stem van Eileen Wilson. Morgen, BBC2, 14.20-15.40u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Gesprek met RTL5-verslaggever Olav Mol over zijn passie voor Formule 1-races. Ook een gesprek met de Amsterdamse galeriehouders Rob Malasch van Serieuze Zaken en Dirk Vermeulen van De Praktijk over de wereld van de cultuur en media. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van onroerendgoedtaxateur Lenneke Beetstra in Zaltbommel een gesprek met karateleraar Hans Dütting over zijn roman Zen en de kunst van het zwaard. In het tweede uur het negende deel van een muzikaal reisverslag door de staat Mississippi. Tegen middernacht vertaalt Jan Rot Working my way back to you van de Detroit Spinners. 747AM, 22.02-24.00u.

Chatten. Over het fenomeen chatten met de computer. Vooral bij jongeren is dit dit nieuwe communicatiemiddel enorm gegroeid. Ze zijn minstens twee uur per dag online. Wat bezielt jongeren eigenlijk om in hun vrije tijd rond te hangen op een chatkanaal, waar het niveau vaak te wensen overlaat? Met veel chatters over de invloed van chatten op hun leven. Radio 1, 0.04-0.45u.

Faros wetenschap. De ontwikkelingspsycholoog dr. Conor Dolan van de Universiteit van Amsterdam praat over zijn onderzoek naar verschillen in IQ tussen generaties en tussen etnische groepen. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.