Schiphol vraagt 3 mln vergoeding aan staat na aanslag

Luchthaven Schiphol dient bij de overheid een rekening van 3 miljoen gulden in. Het is de directe schade die het bedrijf ondervonden heeft in de week na de aanslagen in de Verenigde Staten. Dat heeft een woordvoerder vanochtend bevestigd.

Schiphol zegt extra kosten te hebben gemaakt voor de opvang en het vervoer van gestrande passagiers, de informatievoorziening, de inzet van personeel en extra kosten voor catering en veiligheidsmaatregelen. De directie heeft inmiddels een brief naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat gestuurd waarin zij de schade kenbaar maakt en zegt ,,nog verdere negatieve gevolgen'' te verwachten, zoals tegenvallende passagiersaantallen.

Het is nog niet zeker of de overheid de schade aan luchthavens mag compenseren van de Europese Commissie. In de brief claimt de Schiphol-directie daarom officieel nog niet de schade. Wel zegt een woordvoerder ,,graag formeel een beroep'' op de overheid te doen, zodra dit kan. Volgens Schiphol overwegen ook andere luchthavens in Europa de directe schade van na de aanslagen te claimen bij hun overheid. Eurocommissaris L. de Palacio (Transport) heeft gezegd dat financiële steun voor de directe schade in de eerste vier dagen na de ramp toegestaan is. De manier waarop overheden die steun invullen verschilt per land.

Nederland stelt zich daarbij terughoudend op. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft de schade in de eerste vier dagen berekend op 25 tot 30 miljoen euro. De rekensommen van andere Europese luchtvaartmaatschappijen komen beduidend hoger uit.

Het is nog niet duidelijk of KLM en Schiphol de gemaakte kosten ook daadwerkelijk zullen ontvangen van de overheid. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is er van zowel KLM als van Schiphol nog geen officieel verzoek binnengekomen. Woensdag praat bestuursvoorzitter L. van Wijk met minister Netelenbos over ,,wat de minister declarabel acht'', aldus een KLM-woordvoerder.

    • Esther Rosenberg