Schalken wint tennistoernooi in Stockholm

Sjeng Schalken heeft gisteren in Stockholm zijn zesde toernooizege in zijn tennisloopbaan behaald. Hij won in de finale met 3-6, 6-3 en 6-3 van de Fin Jarrko Nieminen. Schalken was eerder succesvol in Valencia, Jakarta, Boston, Auckland en Tokio.

Sinds zijn eerste toernooizege in 1995 in Valencia slaagde Schalken erin elk jaar een titel aan zijn erelijst toe te voegen. In augustus plaatste hij zich ook voor de eindstrijd van Washington. Hij verloor daarin van de Amerikaan Roddick.

Qualifier Nieminen ontpopte zich afgelopen week als de verrassing in Stockholm. Tijdens zijn eerste toernooi op de ATP-tour schakelde hij de Zweedse favorieten Johansson en Enqvist uit. De Fin, die beschikt over een sterke service, maakte het ook Schalken in de eerste set moeilijk. Maar daarna wist de beste Nederlandse tennisser op de wereldranglijst de partij naar zich toe te trekken.

Goran Ivanisevic heeft zich gekwalificeerd voor de Masters Cup in november in Sydney. De winnaar van Wimbledon, afgelopen week kwartfinalist in St. Petersburg, heeft zich geschaard bij Andre Agassi, Gustavo Kuerten, Lleyton Hewitt, Patrick Rafter en Juan Carlos Ferrero. ,,Het is een grote eer voor mij om erbij te zijn', aldus Ivanisevic. ,,Ook als je bij de Masters Cup verliest, blijf je een winnaar omdat je je ervoor hebt gekwalificeerd.'

De Kroaat Ivanisevic haalde drie keer de halve eindstrijd bij het lucratieve toernooi met de beste acht tennissers van het jaar. Voor de twee overgebleven plaatsen zijn Marat Safin, Jevgeni Kafelnikov, Tommy Haas, Tim Henman, Sebastien Grosjean en Roger Federer nog in de race. Vandaag begint het laatste toernooi om de Masters Series in Parijs.

Marat Safin prolongeerde in St. Petersburg voor eigen publiek zijn titel. De Rus was in de finale met 3-6, 6-3 en 6-3 te sterk voor de Duitser Rainer Schüttler. Het was de tweede toernooizege van dit jaar voor Safin, die in de halve finale zijn landgenoot Jevgeni Kafelnikov versloeg.

Tim Henman heeft het tennistoernooi van Bazel gewonnen. De Brit versloeg in de finale de Zwitserse thuisspeler Roger Federer met 6-3, 6-4 en 6-2.

Gerectificeerd

Tennis

In het artikel Schalken wint tennistoernooi in Stockholm (in de krant van maandag 29 oktober, pagina 17) is een foutieve uitslag vermeld bij de tennisfinale in Stockholm tussen Sjeng Schalken en de Fin Jarrko Nieminen. De setstanden waren 3-6, 6-3, 6-3, 4-6 en 6-3 in het voordeel van de Nederlander.