Reuzengeur

Voor parfumliefhebbers die wars zijn van de vele eenduidige en agressieve reukwaters uit onder meer Amerika en Duitsland zijn de creaties van Annick Goutal een dankbaar alternatief. Geuren van deze vrouwelijke parfumeur, die twee jaar geleden op jonge leeftijd is overleden, worden gekenmerkt door een aangenaam, vrij licht en onmiskenbaar Frans karakter. Wie Eau du Sud opsnuift, waant zich moeiteloos in de heuvels van Zuid-Frankrijk. Haar citrusachtige L'Eau de Hadrien is een onweerstaanbare eau fraîche die zich moeiteloos kan meten met grote klassiekers als Eau Sauvage van Dior, Moustache van Rochas of Monsieur de Givenchy.

Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van het Parijse Goutal Parfums is er voor de liefhebbers een gelimiteerde drieliterfles uitgebracht. Deze Jerobeam is gevuld met het internationaal gewaardeerde L'Eau d'Hadrien. Er zijn tweehonderd flessen gemaakt die zich nauwelijks laten verheffen, maar een handig tapkraantje maakt het mogelijk de geur over te tanken naar een handzamer formaat.

Als telg uit een achtkoppig Parijs bonbonmakersgeslacht ontpopte Annick Goutal meerdere talenten. Al op haar zesde studeerde zij zo'n zes uur per dag op de piano om als zestienjarige de eerste prijs aan het Conservatoire de Versailles binnen te slepen. Pas na het behalen van haar solo-examen rebelleerde zij tegen de wens van haar vader om concertpianiste te worden. Ze vertrok naar Londen om er aan het begin van de jaren zestig ontdekt te worden door de fotograaf David Bailey. Na een korte carrière als model keerde zij naar Frankrijk terug om zich te wijden aan haar passie voor antiek en parfums. In de parfumhoofdstad Grasse deed zij diverse cursussen en bleek zij zo succesrijk dat ze in het begin van de jaren tachtig in Parijs een mini-boutique opende. Het was een gewaagd initiatief, want ze verkocht er maar één geur: Folavril. Vanuit deze bescheiden basis ontwikkelde Goutal in haar leven zo'n twintig geuren, waarvan zeven voor mannen. Ondanks de kleinschalig opererende nering wist zij met haar creaties internationaal aandacht te trekken. Zo brachten tal van modebladen in kaart welke celebrety's door het leven gingen met Goutals geuren. Prinses Diana koos indertijd voor Passion, Madonna was pleitbezorger van Folavril en de subtiele citrusgeur L'Eau de Hadrien, en filmster Isabelle Adjani heeft het altijd op Eau de Camille gehouden.

Goutal heeft haar succes altijd toegeschreven aan het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Een voorkeur die een parfumeur duur kan komen te staan. Zo behoort bergamot uit Calabrië tot de beste, maar voor één liter bergamotolie zijn ruim vijftienhonderd kilo vruchten nodig. Andere natuurlijke bestanddelen zijn de meiroos, vanille en de krachtig ruikende en prijzige iriswortel van veertigduizend francs per kilo. In Toscane groeit de eerste kwaliteit; deze moet drie jaar drogen voordat hij kan worden verwerkt. Een weinig kostbare variant voor de iriswortel is door vrouwen in Soedan ontdekt. Daar drenken ze een jurk in de urine van een zwangere kameel om twaalf uur later te paraderen met het geurige resultaat. Er zijn ook minder smakelijke ingrediënten voorhanden die toch hoogwaardige geuren sieren. Zo is er de vettige afscheiding rond de anus van de in Ethiopië levende wilde kat. Om iets van deze stof te bemachtigen bij de civet, is een spateltje het geijkte gereedschap. In pure vorm heeft deze geur een uitwerking waar geen stinkbom tegenop kan, maar in samenhang met andere geuringrediënten geeft dit element een onnavolgbaar aangenaam effect.

Boutique Annick Goutal Parfums, Weena-Zuid 144, 3012 NC Rotterdam, tel. (010) 404 96 02 genummerde, gelimiteerde oplage van 200 stuks Jerobeam Eau d'Hadrien Eau de Parfum, ƒ1.600

    • Yvo van Regteren Altena