PSV gehandicapt naar Istanbul na thuiszege op RKC

PSV heeft zaterdag tegen RKC zijn derde opeenvolgende competitiezege behaald. Na een zwakke start is de titelhouder naar de vijfde plaats op de ranglijst gestegen. De achterstand op koploper Ajax, dat een duel minder heeft gespeeld, bedraagt nog altijd acht punten.

PSV speelde een matige wedstrijd tegen RKC, dat na de openingstreffer van Rommedahl kansen verspeelde op de gelijkmaker. Kezman zorgde in de slotfase voor de tweede, beslissende treffer. De Joegoslaaf was weer invaller. De kans is groot dat hij morgenavond in de cruciale wedstrijd tegen Galatasaray vanaf de eerste minuut speelt.

De selectie van PSV arriveerde gisteren in het Turkse Istanbul. De Marokkaan Ramzi raakte op de ochtendtraining geblesseerd aan zijn knie en kan niet spelen tegen Galatasaray. De enkel van de Rus Nikiforov lijkt wel op tijd hersteld voor het laatste groepsduel in de Champions League. Behalve Ramzi ontbreken aanvoerder Van Bommel en de keepers Waterreus en Kralj wegens blessures. Budziak is voor het duel met Galatasaray achter Lodewijks opnieuw de tweede doelman van PSV.

Bij een zege op Galatasaray kwalificeert PSV zich voor het eerst in de clubhistorie voor de tweede ronde van het toernooi voor de beste Europese clubteams. Ook een gelijkspel kan toereikend zijn voor een vervolg in de Champions League. Als troostprijs kan PSV zich ook nog plaatsen voor het UEFA-Cuptoernooi. Dan moet de Nederlandse club als derde eindigen in de spannende poule met Nantes en Lazio Roma.

Heerenveen versloeg zaterdag De Graafschap met 1-0. De Zweed Allbäck was weer matchwinnaar bij de Friese ploeg. De felbegeerde sterspeler heeft dit seizoen al acht competitietreffers gemaakt voor Heerenveen. De 28-jarige Allbäck is in deze vorm niet te behouden, ondanks een contract tot medio 2004. Engelse clubs als Southampton willen hem inlijven. De Graafschap speelde de meeste tijd met tien spelers, nadat Van Vossen met een rode kaart van het veld was gestuurd.

FC Groningen voorkwam met een 2-0 zege het zevende gelijkspel van debutant FC Den Bosch. In het Oosterpark scoorden Elshot en Tuhuteru in de slotfase voor de thuisploeg. AZ won op eigen veld met 3-0 van hekkensluiter Fortuna Sittard. In Alkmaar scoorde Elkhattabi twee keer. Fortuna eindigde het duel met tien man, nadat de Schot Cramb van het veld was gestuurd. In Enschede kwamen FC Twente en Vitesse in een bloedeloze wedstrijd niet tot scoren.