Politie jaagt op ontslagen KPN-ers

Waar gaan de KPN-ers naar toe die op de schopstoel zitten? Ze kunnen naar de NS, de politie of toetreden tot het onderwijs.

Martine Kooreman, de officiële woordvoerster van KPN, heeft een onderwijsbevoegdheid pedagogiek. Die zou ze nu mooi te gelde kunnen maken, want ook haar baan staat op losse schroeven sinds het telecombedrijf vorige week aankondigde 4800 werknemers te ontslaan.

Onderwijs BV, de organisatie die hoogopgeleiden uit het bedrijfsleven begeleidt om als `zij-instromer' tot het onderwijs toe te treden, heeft zich al bij KPN gemeld om potentiële gegadigden te werven. Of de woordvoerster er zin in heeft om voor de klas te gaan staan? ,,Nou nee.'' Haar collega Jeroen Pannekoek die een lerarenopleiding heeft afgerond, staat er minder onwelwillend tegenover. Het leraarschap lonkt, zegt hij, maar het gebrek aan carrièreperspectief en het relatief lage salaris weerhouden hem vooralsnog. ,,Als ik leraar word, ben ik dat over twintig jaar nog.''

Waar gaan de KPN-ers naar toe die op de nominatie staan om te worden ontslagen? De vakbonden hebben vandaag overleg met KPN over de noodzaak van de ontslagen en over een sociaal plan. De huidige ontslagronde heeft de werknemers verrast. Maar bedrijven en overheidsinstellingen staan in de rij om ontslagen KPN-ers in dienst te nemen.

KPN kreeg behalve van de Onderwijs BV al verzoeken van de Politie Haaglanden, de Nederlandse Spoorwegen, de Nederlandse Vereniging van Installatiebedrijven, en beveiligingsbedrijf ADT om overcomplete medewerkers te sturen. Ook uit de zorgsector komen verzoeken, waarbij het gaat om administratief personeel. Minister Vermeend (Sociale Zaken) kondigde vorige week aan dat hij een werkgroep wil instellen die zal helpen om de ontslagen KPN-medewerkers aan ander werk te helpen.

In Den Haag, de stad waar KPN hoofdkwartier houdt en waar naar verwachting de meeste ontslagen zullen vallen, heeft de KPN-directie vorige week al een gesprek gevoerd met de plaatselijke politie. De politie Haaglanden is actief op zoek naar 300 tot 350 extra agenten op jaarbasis en heeft ook al aangeklopt bij KLM.

De KPN-ers moeten net als iedereen de normale selectieprocedure en opleiding doorlopen. Gedurende die periode krijgen de participanten een salaris, waarvan de hoogte afhankelijk is van leeftijd en (opleidings-)achtergrond.

De Nederlandse Spoorwegen zoeken 150 monteurs voor Nedtrain, de afdeling die zich bezighoudt met onderhoud aan het materieel, en ook ,,honderden conducteurs, machinisten en treinsurveillanten'', aldus een woordvoerder. Vraag is of een KPN-monteur gemakkelijk kan worden omgeschoold tot treinmonteur. ,,Een KPN-er kan heel veel hebben aan zijn kennis maar die moet wel worden bijgeschaafd'', zegt de woordvoerder. De NS heeft interne opleidingen. Deelnemers krijgen een salaris betaald dat lager is dan het `gewone' loon. ,,Er zitten geen onregelmatigheidstoeslagen, bijvoorbeeld voor het weekend, in verwerkt'', aldus de woordvoerder.

Willen KPN-ers eigenlijk wel treinmonteur of agent worden? De vacatures bij bovengenoemde bedrijven en instellingen bestonden ook vorig jaar al, toen KPN aankondigde dat er 8000 banen zouden verdwijnen, bij voorkeur door natuurlijk verloop. Het afgelopen jaar zijn relatief weinig mensen vrijwillig vertrokken, zegt KPN. Aan gedetacheerden en uitzendkrachten zijn al rond de 2500 arbeidskrachten vertrokken, maar hoeveel vaste werknemers verdwenen weet het telecombedrijf niet. Het zijn er in elk geval beduidend minder.

Kunnen die mensen dan nu ineens probleemloos aan een tweede carrière beginnen? ,,Dat weten we niet'', zegt de woordvoerder van vakbond Abvakabo. ,,We weten nog niet om welke mensen het gaat, wat voor achtergrond ze hebben, dus kunnen we ook niet zeggen waar ze eventueel ingezet kunnen worden.'' KPN heeft volgens woordvoerster Kooreman in elk geval geen geld voor bijscholing of uitgebreide begeleiding. ,,We kunnen deze mensen niet nog maandenlang in dienst houden.''

    • Mariël Croon
    • Stéphane Alonso