Oostenrijk weerstaat haatcampagne

Ondanks een Israëlische haatcampagne slaagde het Oostenrijkse elftal er in een gelijkspel uit het Ramat-Ganstadion van Tel Aviv te slepen. Oostenrijk moet nu met Turkije uitmaken wie naar het WK van 2002 mag.

Met gebogen hoofd dropen 43.000 Israëlische voetbalsupporters zaterdagavond in Tel Aviv af, toen Oostenrijk in blessuretijd de stand op 1-1 bracht en daarmee het Israëlische elftal de weg naar het wereldkampioenschap voetbal versperde. Met een listige vrije schop van even buiten het strafschop gebied maakte de Oostenrijkse routinier Herzog een einde aan Israëls voetbaldroom. Door de benen van een Israëlische verdediger vloog de bal laag in het net. Dansend en zwaaiend met met gebalde vuisten vierden de Oostenrijkse spelers vervolgens het zwaarbevochten gelijkspel.

Een oorverdovend gesis en gefluit klonk door het Ramat-Ganstadion van Tel Aviv toen de Oostenrijkers vóór de wedstrijd op het veld verschenen. De fanatieke Israëlische supporters negeerden vervolgens het verzoek van de Israëlische voetbalbond om het Oostenrijkse volkslied te respecteren. Ze bleven fluiten en sissende geluiden maken. ,,Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt'', zei de verslaggever van de Israëlische televisie.

Weken achtereen voerden de Israëlische media een haatcampagne tegen de Oostenrijkers. Ze beschuldigden de Oostenrijkse voetbalbond ervan het veiligheidsargument te gebruiken om deze belangrijke wedstrijd in het kader van de kwalificatie voor het WK 2002 in een ander land te laten spelen. Israël moest van Oostenrijk winnen om tweede achter Spanje te worden in groep 7 om nog kans te maken op een plaats op het titeltoernooi. De wereldvoetbalfederatie FIFA negeerde het Oostenrijkse protest.

Hoewel de Israëlische autoriteiten toezegden 1.400 politiemannen en soldaten op de been te zullen brengen en de Oostenrijkse spelers voortdurend scherpe politiebewaking te geven, verkozen negen Oostenrijkse spelers uit angst voor Palestijnse aanslagen thuis te blijven. ,,Lafaards'', schreef de Israëlische pers. Eenmaal in Tel Aviv aangekomen beklaagden de Oostenrijkers zich over de ontvangst. Op de sabbat, de joodse rustdag, konden ze bijvoorbeeld in het hotel geen warme maaltijd krijgen.

De Israëlische krant Ma'ariv herinnerde er vorige week fijntjes aan dat `Oostenrijk de wereld Adolf Hitler heeft geschonken' en dat `het antisemitische in Oostenrijk nog welig tiert'. Israël boycot Oostenrijk nog steeds sinds de Vrijheidspartij van Jörg Haider de toon in de Oostenrijkse politiek aangeeft. Haider is voor Israël de top van de ijsberg van het Oostenrijkse antisemitisme. De Israëlische minister van buitenlandse zaken adviseerde de Oostenrijkse vice-kanselier van de Vrijheidspartij, Riess-Passer, het Oostenrijkse elftal niet te vergezellen. Op een officiële ontvangst en contacten met ministers hoefde Riess-Passer niet te rekenen. Ze kwam toch en ging op de tribune op `veilige' afstand van Israëlische ministers zitten. Met name voor haar maakten de Oostenrijkse spelers en hun trainer na afloop een grote vreugdedans. Dat was hun wraak op de vijandschap die ze in Israël hadden ondervonden.

,,We moeten de Oostenrijkers vernederen, zoals ze ons vernederen'', had een Israëlische supporter gezegd. `Israël smeekt om een zege', stond met dikke zwarte letters geschreven op een levensgroot plakkaat dat in het stadion hing. Israël wilde niet alleen winnen om een beslissingsduel met Turkije af te dwingen maar ook om de dagelijkse ellende van de Palestijnse intifada te vergeten.

In de eerste helft van het duel slaagde Oostenrijk er in Israël met agressief spel te temmen. De Portugese scheidsrechter liet het spel zonder te veel onderbrekingen doorgaan. In de tweede helft voerden beide ploegen het niet bijzonder hoge tempo op en kreeg Israël enkele scoringskansen. De Israëlische keeper wist met enkele fraaie reddingen het Israëlische doel schoon te houden. Uit een strafschop schoot Gershon Israël in de tweede helft naar een voorsprong. In de slotfase trof Israël zelfs nog de paal. In blessuretijd maakten de Oostenrijkers zowaar gelijk. Kort daarop floot de scheidsrechter af en konden de Oostenrijkers aan hun vreugdedans beginnen.

    • Salomon Bouman