NNT houdt geen premières meer

Het Noord Nederlands Toneel in Groningen wil geen officiële premières meer geven. Afgelopen zaterdag gaf het gezelschap zijn laatste première: Othello van Shakespeare in de regie van Koos Terpstra. Het gezelschap kwam tot dit besluit uit verzet tegen `de valkuil van de routine'. Het NNT wil `levendig' theater maken, niet `netjes of zorgvuldig'. De première, waarop de voorstelling officieel af behoort te zijn, past niet langer in deze gedachtengang. Toeschouwers en recensenten zijn op elk gewenst tijdstip welkom, zowel bij een repetitie als bij een try-out, een reisvoorstelling of de generale repetitie. Voor het gezelschap is een voorstelling van betekenis op elk moment van het voorstellingsproces. In navolging van Het Werkteater in de jaren zeventig is het bij verschillende theatermakers gebruikelijk om geen premières te geven. Carver speelt momenteel de premièreloze reeks Pi, Po, Pu, Pa en Pé. Morgen is in Amsterdam de niet-première van Arjen Ederveens toneelstuk De grote Verdwijntruc.