Nilgün Yerli wint aan flair in sterk tweede soloprogramma

,,Je hebt niks te willen'', kreeg Nilgün Yerli vroeger vaak te horen, en dat verbaasde haar altijd: alles in het leven begint toch met iets te willen? En ze wil nog steeds van alles, zegt ze in haar tweede solovoorstelling, die de lelijke en vooral platte titel Vreemde Vreemdgangers draagt. Al was het maar om te worden bevestigd in haar bestaan.

Anderhalf jaar geleden, toen ze haar eerste soloprogramma presenteerde, was Nilgün Yerli een intelligente debutante die een nieuw soort cabaret maakte van het oude zeer van haar Turkse afkomst, en spottend commentaar leverde op Nederlandse eigenaardigheden. Een groot humoriste leek ze me destijds niet, maar haar monkelende ondertoon maakte dat ik graag naar haar bleef luisteren. En nu staat ze op het toneel met een vreet-me-maar-op-flair dat ik toen niet achter haar had gezocht.

Achter haar is een muur van witte blokken verrezen waarop de levensvoorschriften staan die haar vroeger werden bijgebracht, en die gaat ze kort voor de pauze met een slopershamer te lijf: weg ermee. Ze zal voortaan wel haar eigen levenslijstjes maken.

Dat klinkt serieus, en Nilgün Yerli maakt duidelijk dat het ook zo is bedoeld. Maar intussen illustreert ze haar statement met een groot aantal veelzeggende verhaaltjes, die allemaal iets te maken hebben met de verkeerde manieren waarop mensen met elkaar omgaan. Of de vragen waar ze mee zitten. Of er ooit een goed moment is om met een partner afspraken te maken over vreemdgaan, bijvoorbeeld, en wanneer dat dan zou zijn.

Met mooie, compacte monoloogjes en kordate conferences vol opgewekte ironie – mede geschreven door Thomas Verbogt, die dit doordachte programma ook regisseerde – roept ze voortdurend situaties en dilemma's op die grappig zijn door hun herkenbaarheid.

Ze zingt een paar gave liedjes, lieflijk (en soms droogkomisch) begeleid door Wim Veenhof, weet vlekkeloos de tongval van allerlei in- en uitheemse regio's te persifleren en maakt zich even vrolijk over `wij Turken' als over de Nederlanders.

,,Ik integreer me suf'', roept ze opgewekt uit. Het is een heel eigen toon, waarmee Nilgün Yerli in elk geval in het Nederlandse cabaret-circuit haar bestaan heeft bevestigd.

Voorstelling: Vreemde Vreemdgangers door Nilgün Yerli, m.m.v. Wim Veenhof (piano). Regie: Thomas Verbogt. Gezien: 26/10 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 30/5. Inl. (015) 215 94 15, www.turksetroel.nl

    • Henk van Gelder