Nestor Ceulemans (64) winnaar WK driebanden

Raymond Ceulemans, de nestor van het blauwe laken, heeft gisteren in Luxemburg op 64-jarige leeftijd de wereldtitel driebanden gewonnen. De Belgische biljarter vierde zijn 138ste internationale titel (in diverse spelsoorten) op ingehouden wijze. ,,Het speelschema was mij gunstig gezind. En ik deed het zelf ook wel aardig'', bagatelliseerde hij zijn prestatie.

Ceulemans baarde in 1962 voor 't eerst opzien met zijn Europese titel driebanden. Na zijn honderdste kampioenschap werd hij `Mister Honderd' genoemd. Zijn café in Mechelen kreeg dezelfde naam. Zijn voorlaatste wereldtitel (bij de profs) dateert van 1991.

Ceulemans was in de jaren zestig, toen er nog op een groen laken werd gespeeld, de eerste driebander die met een gemiddelde van een punt per beurt ging spelen. Hij was in de jaren tachtig de initiatiefnemer van de profsectie BWA. Hij is ook de bedenker van het `Diamond-systeem'. Door middel van witte stippen op de stootrand kunnen de driebanders uitrekenen welke hoek de ballen maken.

De afgelopen tien jaar moest Ceulemans zijn meerdere erkennen in de jonge generatie, die wordt aangevoerd door de Nederlander Dick Jaspers en de Zweed Torbjörn Blomdahl. De veteraan Ceulemans klaagde over rugpijn en had last van overgewicht.

In Luxemburg versloeg Ceulemans gisteren in de finale de Italiaan Marco Zanetti in vier sets. ,,Ik voelde totaal geen druk'', zei hij na afloop van het WK. Hij beloofde zijn rivalen volgend jaar afscheid te nemen. Niemand die hem geloofde.