Mariniers niet klaar voor Afghanistan

Britse mariniers zijn nog niet klaar om naar Afghanistan te gaan, onder meer door het gebrek aan goede inlichtingen uit het gebied. Dat heeft brigade-generaal Roger Lane gisteren tegen de BBC gezegd.

,,We zijn pas klaar als er geschikte doelwitten zijn geïdentificeerd'', aldus Lane. ,,We willen het niet te haastig doen, maar goed.'' Lane leidt de mariniersbrigade van in totaal 1.300 man die zich volgens de Britse regering sinds vrijdag gereed houdt om ,,onmiddellijk'' een eerste groep van tweehonderd man in Afghanistan te laten landen. De mariniers, getraind om te vechten in de bergen onder winterse omstandigheden, zouden moeten helpen bij de jacht op Osama bin Laden, die verantwoordelijk wordt geacht voor de aanslagen op 11 september in New York en Washington.

Lane's uitlatingen zijn een nieuwe aanwijzing voor groeiende onzekerheid over de effectiviteit van de Amerikaans-Britse campagne in Afghanistan. De Britse minister van Defensie, Geoff Hoon, zei gisteren dat de coalitie nog steeds geen idee heeft waar Bin Laden is. Ook zei hij dat het geen zin heeft ,,tijdschema's'' aan de campagne te verbinden.

Na vier weken bombarderen zonder de val van de Talibaan of de vangst van Bin Laden – de twee `strategische' oorlogsdoelen – beginnen de Amerikaanse en Britse regeringen zich zorgen te maken over de steun van de publieke opinie voor de campagne. Die lijkt af te kalven nadat een reeks Amerikaanse bommen naast hun doel of op verkeerde doelen werden afgeworpen. Daarbij vielen tientallen burgerslachtoffers en werden onder meer pakhuizen van hulpinstellingen vernietigd.

,,Er kruipt flinke verwarring bij de regering naar binnen over wat de doelen van deze oorlog zijn'', zei Labour-parlementariër Peter Kilfoyle, voormalig staatssecretaris van Defensie, die een kritische groep backbenchers vertegenwoordigt.

Jack Straw, de minister van Buitenlandse Zaken, op bezoek in Washington, riep dit weekeinde op om ,,niet te vergeten waarom we deze acties zijn begonnen'' en hij verweet de media ,,te snel resultaat'' te verwachten.

Premier Blair zal het land deze week oproepen ,,het hoofd koel te houden'' en ,,vast te houden aan onze koers om [de Amerikanen] te steunen''.

Alastair Campbell, Blairs chef-spin doctor, bezocht in het geheim Washington voor spoedberaad met zijn Amerikaanse evenknie Karen Hughes over de propagandaslag aan het thuisfront.

Tijdens de Kosovo-oorlog werd Campbell naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel gedirigeerd om het mediabeleid opnieuw op te zetten na een reeks missers met `precisiewapens'.

    • Hans Steketee