Levine chef in Boston

De dirigent James Levine is als eerste in Amerika geboren musicus benoemd tot chef-dirigent van het wereldberoemde Boston Symphony Orchestra, dat 121 jaar geleden werd opgericht. Levine krijgt vanaf 2004 een contract van vijf jaar. Hij wordt de opvolger van de Japanse dirigent Seiji Ozawa, die 29 jaar voor het orkest in Boston stond. Ozawa wordt in september 2002 de nieuwe chef-dirigent van de Weense Staatsopera.

James Levine (58 en geboren in Cincinnati) zal zijn nieuwe functie in Boston combineren met zijn werk bij de Metropolitan Opera in New York. In 1971 dirigeerde Levine voor het eerst bij de `Met', in 1976 werd hij daar muzikaal directeur, in 1986 ook artistiek leider. In New York dirigeerde Levine inmiddels bijna 2.000 voorstellingen van 75 opera's. In Boston neemt Levine ongeveer de helft van het 23 weken tellende abonnementsseizoen voor zijn rekening. Op het ogenblik is James Levine, ook vaak te gast in Bayreuth, bezig aan zijn derde seizoen als dirigent van de Münchener Philharmoniker.

Bernard Haitink is een vaste gastdirigent van het Boston Symphony Orchestra. De Rotterdamse chef-dirigent Valery Gergjev is vaste gastdirigent bij de Metropolitan Opera.