Lali Puna

Warme popliedjes en strenge elektronica gaan hand in hand op Scary World Theory van Lali Puna, een groep van onbestemde geografische herkomst, die Duitse precisie koppelt aan een pan-Europees popgevoel.

De intieme, atmosferische liedjes en de zwoele stem van zangeres Valerie Trebeljahr herinneren aan de hartverwarmende huiskamermuziek van de moeder aller Indië-popgroepen Young Marble Giants, ware het niet dat Lali Puna ten volle gebruikmaakt van de vooruitgang in de elektronische muziektechnologie.

De liedjes zijn voorzien van milde samplebeats en geavanceerde computergeluiden, bij een zachtmoedige stem, die het midden houdt tussen het expressionisme van Björk en de dromerige landerigheid van Portishead. Songtitels als Nin-com-pop en Bi-pet illustreren de vervreemdende, science fiction-achtige sfeer die Trebeljahr oproept met naïeve liedjes over `candy cream' en `the cookie monster beside your bed'. Ondanks die kinderlijke toon is Scary World Theory een uiterst volwassen popplaat, die geestverwant Stereolab naar de kroon steekt als knor- en bliepmuziek met een warm kloppend hart.

Lali Puna: Scary World Theory (Lowlands/Morr Music 023)

    • Jan Vollaard