Koel zonder water

Cooldirect, kompressen met steriele hydrogel, voor brandwonden. Verkrijgbaar bij apotheker en drogist in vier maten, van 25,40 tot 76,45 gulden. Informatie: tel. (020) 642 82 98 of op www.cooldirect.nl.

Schoon water is het eerste wat een brandwond nodig heeft om af te koelen. Dat is niet altijd bij de hand. `Cooldirect koelgel' zegt die onmiddellijke verkoeling te kunnen bieden. Door rechtstreeks contact van de gel met de wond wordt het huidoppervlak geleidelijk en beheerst afgekoeld, en de pijn verzacht. Ambulancepersoneel en EHBO-posten werken al zeven jaar met de hydrogel,

maar dan met de naam Burnshield.

,,Wij zijn er niet zo blij mee dat zulke producten thuis worden gebruikt'', stelt dr. A.F.P.M.Vloemans, medisch coördinator bij het brandwondencentrum in Beverwijk. ,,Ze moeten eigenlijk alleen worden gebruikt door professionals, die de gevaren van onderkoeling en van een verlopen verkoopdatum in de gaten houden. Bovendien heeft elk Nederlands huis steriel water.'' Een woordvoerder van Cooldirect begrijpt de kritiek: ,,Consumenten gaan niet altijd zorgvuldig om met brandwonden, waardoor centra liever hebben dat ze de wonden met rust laten. Maar wij bieden een wetenschappelijk getest product dat voor verkoeling zorgt.''

Zuinig en koud

Santo 3274 KG 7 van AEG, de eerste koel- en vriescombinatie in de energie-efficiëntieklasse A+, met 189 liter koelruimte en 95 liter vriesruimte. Adviesprijs 2.267,62 gulden (1.029 euro). Informatie: tel. (0172) 468 172.

Een koel-/vriescombinatie die én beter voor het milieu is , én beter voor de portemonnee van de consument. De AEG Santo 3274 is 48 procent zuiniger dan de `oudere' apparaten in de D-categorie, zodat hij in de A+ klasse valt. Voor de klant betekent dit een premie

van tweehonderd gulden bij aankoop.

Met het nieuwe model loopt AEG zelfs vooruit op het convenant dat de fabrikant twee jaar geleden afsloot met het Wereld Natuur Fonds, om uiterlijk 2003 alleen nog maar energiezuinige apparaten te maken. ,,De categorie A+ bestaat al een tijdje, maar nog niet op het gebied van koel-/vriescombinaties'', zegt F. Bouwhuis van Megapool. ,,Die gebruiken doorgaans meer energie dan bijvoorbeeld losse koelkasten en zijn moeilijker energie-efficiënt te maken. Volgens mij wordt iedereen hier wijzer van; de korting trekt klanten die naast de financiële meevaller ook nog iets doen waarmee ze het milieu minder belasten.''

Ergonomisch snoeien

Bahco Pradines, ergonomische snoeischaren. Grepen en messen zijn af te stemmen op de gebruiker. Te koop bij zaken voor professioneel tuingereedschap. Richtprijs ongeveer 150 gulden. Informatie: tel. (0492) 582 333 of www.bahco.com

Ergonomie is zeker in de tuinsector al langer een aandachtspunt. Onder wijnboeren in Frankrijk en de Verenigde Staten is het aantal mensen met RSI-klachten hoog. Vooral snoeien met een standaardschaar levert op den duur pijn op. Om op alle plaatsen te kunnen snoeien, moet de gebruiker zich aanpassen aan de vorm van de schaar. Bahco draait dat principe om met de `Pradineslijn'; snoeischaren voor links- en rechtshandigen met instelbare messen en grepen. Vijf jaar lang studeerde Bahco op de snoeischaar. De schaar is vooral in trek in de tuinsector en bij hoveniersbedrijven, maar volgens de fabrikant ook geschikt voor de veeleisende consument.

Hoveniersbedrijf Maarssen Groen erkent de RSI-gevoeligheid van werken in de tuin. ,,Wij zijn gecertificeerd en dus ook ergonomisch gezien volledig uitgerust. En daarbij is het heel belangrijk om inderdaad gebruik te maken van links- en rechtshandige scharen. De kans op RSI-klachten

is wel aanwezig als je in de tuinsector werkt'', aldus Maarssen Groen.

tekoop@nrc.nl

    • Renske Schriemer